latinica  ћирилица
16/03/2017 |  12:19 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Човић: Етничка федерализација није рјешење

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је да у БиХ и данас постоји својеврстан облик федерализације, а да ни у једној варијанти етничка федерализација није приједлог и рјешење.
Драган Човић - Фото: AFP
Драган ЧовићФото: AFP

На питање новинара да ли је са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком договорио подршку за хрватски ентитет у БиХ, Човић је рекао да "не постоји било какав договор између било ког политичара у БиХ за који он зна".

"Не постоји ниједан договор који је Драган Човић потписао са било ким у БиХ", рекао је Човић.

Он је истакао да ће представници хрватског народа у БиХ остати досљедни европском путу БиХ, без обзира на све снаге које чине све да задрже статус кво.

Човић је рекао да се нада да ће БиХ ове године добити кандидатски статус.

"Чињеница је да пријатељи из Европске уније данас другачије гледају на односе у БиХ, него што су гледали прије 15. фебруара 2016", додао је Човић.

БиХ је 15. фебруара прошле године предала апликацију за чланство у ЕУ.

Човић: Приоритет Хрвата - обезбиједити равноправност у БиХ

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је данас да је нефункционисање дејтонске БиХ, њеног устава и законодавства, проблем за БиХ као земљу која жели да слиједи европски пут.

Он је у Неуму, на отварању научне конференције, рекао да је циљ скупа да се поручи да су Хрвати предводници европског пута БиХ.

"Друга два народа су задовољна оним што имају и чиниће све да се овај процес задржи још пет или десет година на овакав начин, увјерена да су кроз два ентитета, а тада без једног конститутивног народа, ријешили питање реорганизације БиХ. Кроз научну мисао ћемо поручити да то неће ићи тако, да Хрвати овдје кроз вијекове баштине и БиХ и европске вриједности", нагласио је Човић.

Човић је навео да је циљ да закључци овог скупа дефинишу стратешки пут и одреднице за пут хрватског народа у БиХ.

Он је навео да је тренутна ситуација у БиХ препуна искушења и изазова, те да од 1995. године до данас криза никад није била исказана на овај начин.

"Искушења је превише. Ми смо себи ставили у приоритет да будемо предводници стабилности и европског пута и обезбиједимо равноправност у БиХ", рекао је Човић.

Ректор Свеучилишта у Мостару Љерка Остојић истакла је да све окупљене веже иста жеља - да хрватски народ живи равноправно са остала два народа у БиХ.

Ректор Универзитета у Загребу Дамир Борас рекао је да стремљење Хрвата према Европи показује да БиХ мора бити у Европи заједно са Хрватском и осталим земљама које промовишу европске вриједности.

Ректор Универзитета у Сплиту Шимун Анђелиновић, који је и предсједник Ректорског збора Хрватске, истакао је да се Хрватска, која је увијек институционално помагала Хрватима у БиХ, треба концентрисати на помоћ младима да остану у БиХ.

Научно-стручни скуп се одржава у организацији кабинета хрватског члана Предсједништва БиХ, а суорганизатори су Хрватска академија знаности и умјетности у БиХ, Одјељење за науку и образовање ХНС-а БиХ, Свеучилиште у Мостару, Универзитет у Загребу, Универзитет у Сплиту, те Институт за друштвено-политичка истраживања /ИДПИ/ из Мостара.

Данас ће бити одржана два панела - први под називом "Историја, култура, језик и образовање Хрвата БиХ", те други панел "Европски пут као оквир за демократизацију БиХ".

Сутра ће бити одржан трећи панел "Уставна и институционална равноправност Хрвата као темељ европске БиХ".

Извор: СРНА