latinica  ћирилица
15/03/2017 |  17:35 ⇒ 21:28 | Аутор: РТРС

У Котор Варошу траже радника више (ВИДЕО)

Котор Варош, уз Костајницу и Дервенту, има најмању стопу незапослености у Српској. С обзиром на то да је већина радно способних запослена, послодавци, који већ најављују отварање нових производних погона, траже радника више.
Дермал Котор Варош - Фото: РТРС
Дермал Котор ВарошФото: РТРС

Двадесетдвогодишња Николина Лакетић у Фабрици обуће "Дермал" ради двије године и задовољна је условима. Посао је, каже, добила на конкурсу и од првог дана је пријављена.

"Дермал" запошљава око 500 радника, а до краја године планира отварање новог производног погона и још 150 радних мјеста. Проналазак радника није им, кажу, нимало једноставан посао.

Раденко Бубић, власник и директор Фабрике обуће "Дермал" истиче да је очигледно да у Котор Варошу недостаје, не радне снаге, него квалитетне или квалификоване радне снаге.

Статистички подаци, међутим, говоре другачије. Уз 5.000 запослених, у општинском Заводу за запошљавање је евидентирано и око 2.500 незапослених, иако је опште мишљење да свако ко жели да пронађе посао у овој општини, то и може.

"То нам говоре и привредници који радну снагу траже и на територији других општина. Имамо велики број радника који долазе из Челинца, Кнежева, Бањалуке, па чак се спомиње и Прњавор. Значи да су људи, који се тренутно налазе на бироу, њих око 2.500, људи који не траже посао, него се из неких других разлога се налазе на бироу", каже Предраг Тешић, в.д. начелника Одјељења за привреду у општини Котор Варош.

Прије само петнаестак година, Котор Варош је био изразито неразвијена општина са великим бројем незапослених. Тада почињу да долазе први инвеститори, углавном из области обућарске и машинске индустрије, чиме почиње и убрзани развој општине. Локалне власти су се мијењале, али рецепт за успјех остао је исти.

"Ако не можемо помоћи, онда настојимо да не сметамо тим људима. Земљиште под повољним условима, грађевинска дозвола на рате и још можда много тога, ако нађемо заједнички језик, договоримо се", истиче начелник општине Котор Варош Зденнко Сакан.

Један од приоритетних инфраструктурних пројеката у општини тренутно је асфалтирање пута до Кнежева. Тиме би биле створене претпоставке за запошљавање становника из ове општине у фабрикама у Котор Варошу. А посла ће, судећи према најавама, бити довољно за све.