latinica  ћирилица
15/03/2017 |  14:36 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Ђокић: Битно побољшана економска сарадња са Русијом (ФОТО/ВИДЕО)

У Београду је данас почео четврти међународни привредни сајам "Експо Русија - Србија 2017", који ће трајати до 17. марта, под покровитељством Државне думе Руске Федерације.
"Експо Русија - Србија 2017" - Фото: СРНА
"Експо Русија - Србија 2017"Фото: СРНА

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је Српска посљедњих година битно побољшала економску сарадњу са Русијом у погледу спољнотрговинске размјене.

Ђокић је новинарима у Београду рекао да је спољнотрговинска размјена у овом тренутку знатно кориснија за Русију него за Републику Српску, али да се из године у годину повећава и извоз из Републике Српске у Руску Федерацију.

Говорећи о учешћу Републике Српске на четвртом сајму "Експо Русија - Србија 2017", који се одржава у конгресном центру "Метропол палас" у Београду, Ђокић је истакао да је веома значајно за Српску да учествује на привредном сајму Русије и Србије.

"Овдје је Република Српска представљена као регија, подручје и Република која је у својим стратешким документима дефинисала да је Русија важан спољнотрговински партнер", напоменуо је Ђокић.

Према његовим ријечима, овај сајам је уједно и прилика да се још више повећа обим сарадње Српске и Русије, те да се Српска представи додатно, са више информација.

"Ово је прилика и да развијемо више повјерења код руских партнера и привредника према Републици Српској, зато што људи понекад имају мањак информација или немају довољно повјерења да иду у одређену земљу. Ово је прилика да им приближимо наш простор, да кажемо колико је он сигуран и безбједан за улагања, колико пружа могућности инвеститорима да стичу профит и њим несметано управљају", навео је Ђокић.

Он је додао да су Република Српска и Русија у претходним деценијама имали изузетно добру сарадњу и разумијевање, те да је Русија спречавала да се доносе штетне одлуке за Републику Српску посредством својих представника у свјетским институцијама, прије свега у Савјету безбједности УН, али и у БиХ у Савјету за спровођење мира /ПИК/.

"На томе смо веома захвални и узвратили смо тиме што смо спријечили да БиХ уведе санкције Русији у тренутку када су многе европске државе то учиниле, чиме смо стекли и додатно разумијевање и повјерење да можемо сарађивати", подсјетио је Ђокић.

Министар је истакао да је на Републици Српској да буде упорна, да преузима иницијативу у тој сарадњи, која ће у наредним годинама сигурно давати далеко боље резултате.

Ђокић је указао да је до сада потписано више билатералних споразума између Републике Српске и неколико руских области, прије свега са Московском, Санктпетербуршком, области Нижњег Новгорода, како би се у наредном периоду сарадња одвијала знатно брже и била подигнута на виши ниво.

"Настављамо сарадњу у области нафтне привреде у којој ћемо повећати обим спољнотрговинске размјене, што је са њихове стране посебан интерес, док је са наше стране интерес да повећамо обим извоза из Републике Српске у области прехрамбених производа, воћа, поврћа", додао је Ђокић.

Он је напоменуо да је посљедњих година повећан обим извоза из Српске у Русију, који је у 2016. порастао за 16,3 одсто у односу на 2015. годину.

"Мала је основица била када смо кренули, али када гледамо проценте раста, то је позитивно за нас. Прошле године је извоз у Русију износио 28 милиона КМ", прецизирао је Ђокић.

Он је додао да је спољнотрговинска размјена између Русије и Републике Српске у прошлој години износила око 570 милиона КМ.

Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, нагласио је да су заинтересовани да нађу своје мјесто на тржишту из области машинске индустрије.

Србија охрабрује руске партнере и домаће привреднике да користе погодности које пружа Споразум о слободној трговини, поручио је први потпредсједник Владе Србије Ивица Дачић.

"Заинтересовани смо за наставак свих позитивних трендова желећи да са Руском Федерацијом унаприједимо енергетску сарадњу, повећамо обим робне размјене који је у 2016. години износиооко двије милијарде  и сто милиона евра", додао је Дачић.

Први замјеник министра индустрије и трговине Русије Глеб Сергејевич Никитин истакао је да су руска предузећа заинтересована да уђу на европско тржиште, а пролаз за улазак на то тржиште могла би да буде и Србија.

Тродневна манифестација, руско-српски привредни скуп, прилика је за представаљње српских и руских компанија и сусрете привредника, што је шанса и за Републику Српску.

Сајам су у Конгресном центру хотела "Метропол Палас" пресијецањем врпце свечано отворили први потпредсједник Владе Србије Ивица Дачић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, први замјеник руског министра за трговину Глеб Сергејевич Никитин и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

Дачић је тим поводом истакао да се трговинско-економски односи Србије и Русије развијају и обогаћују новим садржајима, упркос објективним тешкоћама и изазовима на међународном плану.

Он је рекао да је Србија заинтересова за наставак свих позитивних трендова, желећи да са Руском Федерацијом унаприједи енергетску сарадњу, повећа обим робне размјене, која је у 2016. години износила нешто више од двије милијарде евра.

"Желимо и да проширимо структуру роба које су заступљене у спољнотрговинској сарадњи, као и да до краја завршимо старе и започнемо нове инфраструктурне пројекте", навео је Дачић.

Извор: РТРС/СРНА