X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
15/03/2017 |  12:20 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Југовићу "Кочићево перо" за прољеће 2017. године

"Кочићево перо" за прољеће 2017. године за висока достигнућа у савременој књижевности биће додијељено Александру Југовићу за књигу "Опсенари".
Роман "Опсенари" Александра Југовића - Фото: Screenshot
Роман "Опсенари" Александра ЈуговићаФото: Screenshot

Књижевна награда "Кочићево перо" за прољеће 2017. године припала је Александру Југовићу за књигу "Опсенари", саопштено је данас из Задужбине "Петар Кочић Бањалука-Београд". Ову одлуку једногласно је донио жири - Никола Вуколић, предсједник, Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

Вуколић је навео да је Југовић, у опису амбијента и атмосфере, у апокалиптичној поплави и небу закрченом тамним облацима, постигао потпуну усаглашеност људског удеса, проклетства и неиспуњености.

- Али и неостварених жеља својих јунака који су били другачији од осталих људи чији је живот, иако недалеко од њих, протицао у другачијим садржајима и који су, кад затреба, знали и да се пробијају и према висовима Јелице сматрајући да је сам живот највеће Божије давање. Југовић је стваралац који зна да прича, а пише искрено, полетно, надахнуто, убједљиво - рекао је Вуколић.

Награда "Кочићево перо", коју додјељује Задужбина "Петар Кочић Бањалука-Београд" за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи, Југовићу ће бити свечано уручена 31. марта, у Вуковој задужбини у Београду.

Извор: СРНА