latinica  ћирилица
10/03/2017 |  12:14 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Добој: Изложба о Сарајевској хагади (ВИДЕО)

У Јеврејском културном центру у Добоју отворена је изложба о Сарајевској хагади, јеврејском рукописно-осликаном кодексу, насталом у другој половини 14. вијека у сјеверној Шпанији.
Добој - изложба о сарајевској хаги -
Добој - изложба о сарајевској хаги

Књига од изузетне вриједности чува се као историјско благо у Земаљском музеју у Сарајеву, а изложба у Добоју инспирисала је бањалучке гимназијалце.

Изложбу чини седам паноа које су израдили ученици Међународног програма наставе Гимназије у Бањалуци. Панои говоре о историји јеврејске заједнице у БиХ и о Сарајевској Хагади, о томе како је настала и преживјела, о њеној љепоти, мистерији и значају.

На тло БиХ Хагада је стигла 1894. године, донијели су је протјерани Јевреји Сефарди. Сматра се једном од најљепших књига ове врсте. Постоје разне верзије хагаде, које су дио традиције и свака јеврејска кућа има своју хагаду.

- Свака јеврејска породица чита хагаду током песаха, али Сарајевска хагада је нешто посебно, има посебну историју из 14.в ијека. Са изгоном из Шпаније она је понесена као и кључеви кућа Јевреја који су тада живјели у Шпанији - каже Дарио Атијас, секретар Јеврејске општине Добој.

Изложба посвећена Сарајевској Хагади отворена је у Јеврејском културном центру у Добоју у наредних десетак дана.