latinica  ћирилица
09/03/2017 |  16:44 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Ненад Вуковић нови градоначелник Источног Сарајева (ВИДЕО)

Ненад Вуковић /ПДП/ изабран је данас на конститутивној сједници Скупштине града Источно Сарајево за градоначелника.
Ненад Вуковић - Фото: СРНА
Ненад ВуковићФото: СРНА

Новоименовани градоначелник рекао је да има велике планове и да ће, прије свега, радити на развоју града Источно Сарајево, истичући да је овај град симбол опстанка Срба на том простору због чега треба да има посебну пажњу у односу на све друге градове у Републици Српској.

"Наредни мандат биће обиљежен организацијом Олимпијаде младих у зимским спортовима 2019. године, што ће свима бити велики задатак, како да се вратимо на свјетску позорницу спортских такмичења и представљању туристичких потенцијала и свега доброг што прати организацију једне такве манифестције", рекао је Вуковић.

Он је додао да ће се залагати за равномјеран развој Источног Сарајева, напомињући да ће посебну пажњу посветити болници Касиндо и Универзитету, као и да ће развијати двосмјерну сарадњу са Владом Републике Српске и институцијама БиХ.

За замјеника градоначелника изабран је Данко Вучетић, док је за предсједника Скупштине града поново изабран Мирослав Лучић.

За потпредсједника је изабран Винко Радовановић, а секретара Скупштине града Миодраг Ковачевић.

Лучић је у обраћању новинарима изразио наду да ће већи број одлука Скупштина града Источно Сарајево у нареденом периоду бити усвојен једногласно, истичући да се нада доброј сарадњи са одборницима опозиције, начелницима општина и Владом Републике Српске.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Дамјан Шкипина изјавио је да је Клуб на чијем је челу гласао против именовања функционера и начелника одјељења, јер је очекивао позив за сарадњу и консултације.

"Позива није било, због тога смо гласали против. Сматрамо да је Скупштина града затворена и да та врата треба отворити. Скупштина града не би требало да служи за политичка поткусуривања СДС-а и ПДП-а, него у наредном периоду треба да ради на равномјерној заступљености свих општина", рекао је Шкипина.

Он је поручио да ће Клуб СНСД-а остати јака опозиција која ће радити у интересу свих грађана Града Источно Сарајево и бити отворена за консултације и сарадњу.

Шеф Клуба одборника ДНС-а Александар Главаш истакао је да ће тај клуб у наредном периоду бити конструктивна опозиција у Скупштини града Источно Сарајево.

"Разлога је неколико, а прије свега владајуће странке у Скупштини града нас у протеклом периоду нису звале на консултације при предлагању кандидата за администрацију Града Источно Сарајево и за избор водећих људи. Разлог зашто нисмо подржали градоначелника јесте да долази из странке која има три одборника у Скупштини града, односно, мање од 10 одсто и не представља адекватну изборну вољу грађана", поручио је Главаш.

Изабрани одборници у Скупштину града Источно Сарајево данас су положили свечану заклетву. Скупштина града има 31 одборника који се бира из шест градских општина, од којих општина Пале даје осам, Источна Илиџа и Соколац по шест, Источно Ново Сарјево пет, а Трново и Источни Стари град по три одборника.

У новом сазиву Скупштине града Источно Сарајево већину од 17 одборника чини Савез за промјене, а опозиција има 14 одборничких мјеста.

Извор: СРНА