latinica  ћирилица
28/02/2017 |  20:07 ⇒ 21:48 | Аутор: РТРС

Кинези током зимског прелазног рока потрошили 388 милиона евра

Кинески фудбалски клубови потрошили су у зимском прелазном року рекордних 388 милиона евра, упркос рестрикцијама "ирационалних" трансфера.
Фудбал и новац - Фото: Screenshot
Фудбал и новацФото: Screenshot

Прелазни рок у Кини завршен је у уторак, а овај рекорд премашио је онај постављен прошле године, када је у истом периоду потрошено 345 милиона евра. Ово је друга узастопна година да кинеска Супер лига у зимском прелзном року троши више од енглеске Премијер лиге, која је ове године потрошила 259 милиона евра.

Бразилски везни фудбалер Оскар прешао је у децембру из Челсија у Шангај СИПГ за 60 милиона евра, што је азијски рекорд. Не зна се колико ће зарађивати, али се нагађа да ће то бити 24 милиона годишње, што значи да је други најплаћенији играч свијета.

Одмах иза њега је некадашњи нападач Манчестер јунајтеда, Јувентуса, Манчестер ситија и Боке јуниорс Карлос Тевес, који је потписао за Шангај Шенхуа.

Многе друге звијезде су отишле у Кину, међу којима су Аксел Вицел, Александар Пато, Џон Оби Микел или Рикардо Карваљо.

Долазак Оскара и Тевеса услиједио је прије него што су власти најавиле прописе којима се ограничавају "ирационални" трошкови. Плате играча биће сада "разумно ограничене", а клубови Супер лиге моћи ће на терену да имају највише тројицу страних играча, што је за један мање него до сада.

Предсједник Тијанђин Ћуандјијана говорио је раније да ће сигурно довести Дијега Косту из Челсија, Единсона Каванија из Пари Сен Жермена и Радамела Фалкаа из Монака, али је одустао од тих планова послије увођења ограничења.

Локални стручњаци процјењују да су скупи трансфери посљедица тога што предсједници клубова желе да се додворе предсједнику Кине, Си Ђинпингу, који је велики љубитељ фудбала. Кина покушава да израсте у фудбалску силу. Власти сада желе да ограниче ту потрошњу и усмјере новац клубова у развој младих домаћих играча.

Репрезентација Кине тренутно је 86. на свјетској ранг-листи.

Према извјештају ФИФА, Кина је 2016. постала пети највећи потрошач у међународним трансферима, на које је потрошила 426 милиона евра. У години прије тога била је тек 20. Највећи потрошач и даље је енглеска Премијер лига, која је потрошила 1,3 милијарде евра.

Извор: Б92