latinica  ћирилица
28/02/2017 |  18:29 ⇒ 01/03/2017 | 12:26 | Аутор: РТРС

Одржан пријем у Београду поводом 9. јануара, Дана Републике Српске (ВИДЕО/ФОТО)

Поводом 9. јануара - Дана Републике и 25 година од проглашења њеног првог устава, Представништво Републике Српске у Београду организован је свечани пријем.
Свечани пријем у Београду - Фото: РТРС
Свечани пријем у БеоградуФото: РТРС

Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић рекао је да је 25 година постојања Републике Српске јубилеј који све чини поносним и обавезује да је чувају и бране у оквиру својих надлежности и могућности.

"Двадесетпет година Републике Српске је јубилеј који нас чини поносним, али истовремено и за сваку ту годину више обавезује да је чувамо и бранимо, свако на свој начин и у оквиру својих надлежности и могућности", рекао је Цицовић.

Поздрављајући у име домаћина високе званице Републике Српске и Србије на пријему у Старом двору у Београду поводом Дана Републике Српске, Цицовић је свима пожелио да понесу лијепе утиске.

Он је гостима поклонио књигу "Дејтонска структура БиХ и правни положај Републике Српске", на српском и енглескм језику, наводећи да је текст за књигу преузет са званичног сајта предсједника Републике Српске.

Цицовић каже да овај текст аналитичким приступом међународном уговору, којим је у Дејтону створена БиХ као државна заједница два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, односно заједница држава које су на БиХ пренијеле само дио своје суверености, показује да је Српска, не само старија од БиХ, него и да је као потписница свих анекса Дејтонског споразума стекла високо међународно признање.

Патријарх Српски Иринеј рекао је да је Српска потреба српског народа и да је српски народ у БиХ заслужио да има своју републику.

"Српска је многима трну у оку, али за њу се треба борити", додао је патријарх Иринеј, који је подсјетио да српски народ на подручју Републике Српске није ту од јуче, него да живи већ стотинама година.

Патријарх је пожелио срећу и напредак српском народу. "Да живе Република Српска и Република Србија", рекао је патријарх Иринеј. 

"Обиљежавамо датум кад је створена, настала и упутила се у тежак живот Република Српска", рекао је на свечаном пријему предсједник Републике Милорад Додик.

"Република Српска је ових 25 годима разумјела као пут кретања ка својој трајности", рекао је Додик и подсјетио да су на том путу били многи притисци "да нестанемо као Срби, да немамо језик, ћирилицу и да одједном постанемо Босанци".

Додик је рекао да је то ситуација као и прије једног вијека када се високи представник звао Калај, а сада Инцко. Изразио је захвалност претходним предсједницима и руководиоцима Републике Српске због борбе за Републику Српску.

"Свих ових година ми смо све више постајали своји. Сви смо уложили своје умијеће да опстанемо, многи су жртвовали свој комодитет и комодитет својих породица да би остварили опстанак и останак Српске, додао је Додик.

"Без српске државе нема ни српске слободе. Тамо гдје су Срби изгубили државу, изгубили су и своју слободу и постајали  мањина.

Српска је успјешан пројекат српског народа, истакао је предсједник Додик и додао да не могу нестати сјећања на страдања и губитке српског народа.

"Колики би овај народ био да у претходним ратовима није изгубио пола популације", упитао је предсједник Додик и подсјетио да ј српски народ у претходним ратовима на себи носио  антифашистичку борбу.

"Ми смо у Српској довољно суверени да можемо да одлучујемо о својим правима", истакао је Додик и напоменуо да распад Југославије није могао да се деси без формирања Републике Српске.

"За Дејтонски споразум, који је креирала међународна заједница 1995. године, често говоре да је донио мир на ове просторе, али заборављају да кажу да је он успоставио политички систем који је био у основи мира", нагласио је Додик.

"Међутим, све ове године након тога, кроз политичко насиље високог представника који је имао подршку великих земаља Запада, чинили су све да деградирају Дејтонски споразум. И данас када читате Дејтон видите да је политичка ситуација у БиХ далеко од њега", рекао је Додик.

Додик је на крају нагласио да је Српској веома важна подршка и разумијевање Србије.

"Ако нас питате, рећи ћемо да желимо да будемо у Србији. А, питаћете нас кад- тад. Српска је у БиХ зато што мора, а не зато што хоће. И тамо гдје хоће - биће", нагласио је.

Предсједник Српске је изразио увјерење да је вијек страдања Срба, који је иза нас, формирао основу да 21. вијек, како је истакао, буде вријеме рјешавања српског државног питања.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да обиљежавање Дана Републике Српске представља неку врсту круне демократског, дипломатског и мирољубивог дјеловања јер се Српска бави прославама, а не забранама.

"Поносни смо што другим народима не бранимо оно што сматрамо да ни нама нико не треба да брани", рекао је Стевандић новинарима у Скупштини града Београда, гдје је вечерас организован пријем поводом Дана Републике Српске и 25 година од усвајања њеног првог устава.

Он је истакао да ће се Дан Републике Српске и дан када је донесен њен први устав славити трајно, без обзира на повремена, периодична оспоравања.

Генерални директор Радио- телевизије Републике Српске Драшко Милиновић изјавио је да је велика симболика јер се обиљежава 25 година Републике Српске, 25 година Устава и 25 година Радио-телевизије Републике Српске.

"Радујемо се што смо овдје. Дошли смо сви да подржимо и заиста на поносан начин да представимо Републику Српску овдје у Србији", рекао је Милиновић.

Он је истакао феноменалну сарадњу РТРС-а са Представништвом Републике Српске у Београду, као и са РТС-ом, те поновио да је ово значајан датум за Српску.

Министар рада Србије Александар Вулин рекао је да Србија и Република Српска никада нису стајале на различитим странама, него да се надопуњавају, штите и чувају једна другу.

"Наши грађани су нераздвојни", рекао је Вулин новинарима уочи пријема у Скупштини града Београда поводом Дана Републике Српске.

Он је навео да све што се дешава посљедњих дана у БиХ забрињава Србију, брине је оживљавање некаквих лажних оптужби за геноцид.

"Брине нас што покушава да се суди ономе што је већ одавно пресуђено. Брине нас што се не води рачуна о томе шта је осећај грађана БиХ српске националности, као и што се не води рачуна о томе шта осећају грађани Србије", рекао је Вулин.

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић рекао је вечерас да је један од највећих успјеха државне и националне политике Србије то што је створена Република Српска.
"Важно је да однос Србије и Републике Српске буде на највишем нивоу и да пре свега унапредимо нашу укупну економско-привредну сарадњу", рекао је Антић уочи пријема у Старом двору у Београду поводом Дана Републике Српске.

Он је навео да је дошао на пријем поводом Дана Републике Српске да се сретне са својим колегом из Српске Петром Ђокићем и да разговарају о заједничким циљевима и интересима.

Пријему, који је организовало Представништво Републике Српске у Србији, присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, министри индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, рада и борачко-инвалидске Миленко Савановић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, трговине и туризма Предраг Глухаковић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, потпредсједници Народне скупштине Српске Ненад Стевандић и Соња Караџић-Јовичевић.

Међу званицама на пријему су били и предсједник Србије Томислав Николић, Његова светост патријарх српски Иринеј, министри у Влади Србије, премијер Војводине Игор Мировић и посланици парламената Републике Српске и Србије, као и други представници политичког и јавног живота Србије.

Пријему су присуствовали и посланици првог сазива Скупштине Српске Републике Босне и Херцеговине, предсједници академија наука и умјетности Српске и Србије, дипломатског кора Бјелорусије, БиХ и амбасада других пријатељских земаља.

Извор: РТРС, СРНА