latinica  ћирилица
28/02/2017 |  17:22 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Гацко: Одборници СО расправљали о главним проблемима у мјесним заједницама (ВИДЕО)

Одборници СО Гацко расправљали су о главним проблемима у мјесним заједницама у овој општини. Еколошка загађења и лоша инфраструктура апострофирана су као кључна питања како у градском, тако и сеоским подручјима. Бурне расправе водиле су се о Р и ТЕ Гацко и емисији пепела и прашине у ваздух, али и изградњи канализације и водовода, која се најављује деценијама.
Општина Гацко - Фото: РТРС
Општина ГацкоФото: РТРС

Нерјешено питање водоводне мреже, изградња пречистача и канализације годинама муче Гачане.

Уз то, многи живе и раде на сеоским имањима, гдје страхују за квалитет тла и ваздуха, због све чешћих кварова на филтерским постројењима Ри ТЕ Гацко.

Замјерају својим изабраним представнциима што се у скупштинским клупама више баве политканством, а не рјешавањем животних питања.

"Мислим да је лоша сарадња мјесне заједнице и општине, позаво сам их на заједнички рад јер 7.000 је мали број становника, а имамо толики произвидни капацитет, треба нешто урадити и за нас", рекао је Валтко Тепавчевић, предсједник МЗ Брљево.

Опозиција сматра да су и менаџмент Р и ТЕ Гацко, али и актулена општиснка власт могли урадити више.

Уколико је било проупста и дјеловања електране мимо еколошких дозвола, кажу, нека одговорни сносе посљедице.

С друге стране, кажу, општинска управа годинама гомила проблеме и не води рачуна о заштити животне средине. 

"Апсурд је да са највећим буџетом по глави становника у Српској, имамо ове проблеме. У буџету нема нити једне марке за еколошку средину, ни овој ни пршлој години. Дакле од 22 милиона марака за то ништа. Начелника данас нема, ни инспектора, немам ријечи", истиче Синиша Шуковић, одборник СНСД-а у СО Гацко.

Средства за заштиту животне средине и побољшање услова живота грађана издвојена су кроз друге стваке у Буџету, одговарају из локалне управе. Позивају на заједнички рад и код рјешавања питања загађења ваздуха.

"Инспектори су сагледали стање и дошли до момента кад је разматрамо могућност рјешња да ли да је затворимо или да ради па да се трујемо, не треба нам ни једно ни друго, треба да ради, али морамо рјешавати проблем јер 90 одсто људи директно или посредно живи од РиТЕ Гацко", рекао је Радојица Антуновић, замјеник начелника општине Гацко.

Закључци о првим корацима које треба предузети уколико се проблеми са емисијом прашине понове и након ремонта Р и ТЕ Гацко, донијеће се на тематској сједници.

Изградња водводне мреже чека дораду главног пројекта, док би радови на канализационом систему требали почети ускоро, јер је усвојен Регулациони план којим се дефинише његова градња.