latinica  ћирилица
28/02/2017 |  16:13 ⇒ 16:21 | Аутор: РТРС

Саша Чудић изабран за потпредсједника Скупштине града Бањалука

Одборник из реда националних мањина Саша Чудић данас је на сједници Скупштине града Бањалука изабран за потпредсједника градског парламента.
Саша Чудић изабран за потпредсједника Скупштине града Бањалука - Фото: СРНА
Саша Чудић изабран за потпредсједника Скупштине града БањалукаФото: СРНА

Одборници су размотрили приједлог одлуке о измјенама одлуке о пословним зградама, пословним просторијама и гаражама у својини града Бањалука, којом се прописује начин додјеле и обрачун закупа.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да ће измјенама ове одлуке бити омогућен бољи положај за кориснике који су до сада номинално користили пословни простор без накнаде, а Управа за индиректно опорезивање БиХ је порез обрачунавала по комерцијалној основи.

"Град годишње плаћа 1,1 милион КМ ПДВ-а, од чега значајан дио иде на пословне просторе, које ми бесплатно дајемо на кориштење појединим удружењима од интереса, културно-умјетничким друштвима и другима", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци током сједнице.

Он је појаснио да ће доношењем измјена ове одлуке бити промијењен начин обрачуна, тако што ће се рачунати комерцијална цијена по постојећој одлуци, а удружењима од посебног интерес биће дат попуст, па ће се ПДВ рачунати на стварну, а не на фиктивну комерцијалну цијену.

Током данашњег засједавања, одборници ће разматрати и Приједлог програма финансирања спорта и физичке културе града Бањалука, за шта је из буџета града за ову годину издвојено 2.122.000 КМ.

Радојичић оцијенио да је потребно урадити нови критеријум категоризације спортских организација како би правилније распоредио новац.

"У граду има више од 250 спортских клубова. Када год се двојица у управи посвађају, они формирају нови клуб. Због тога и у малим спортовима постоји пет до десет клубова и сви се јављају граду за финансирање", рекао је Радојичић.

Он је навео да се тренутно из буџета града финансира 71 клуб, те да то не може допринијети квалитету нити резултатима.

Независни одборник Зоран Талић сматра да би град требало да финансира аматеризам у спорту, а професионални спортски клубови би требало да се изборе за себе на тржишту.

"Влада Републике Српске би требало да донесе нови закон о спорту, којим ће се јасно дефинисати да спортске организације нису удружења грађана, већ привредни субјекти, те да треба да изађу на тржиште", рекао је Талић.

Он истиче да би средства града требало да буду искориштена за проналазак талената, који се налазе у школама, те оцијенио да ту треба распоредити пуно више финансија.

Одборник ПДП-а Драшко Станивуковић сматра да се издваја довољно новца за спорт, али да средства нису распоређена на најбољи начин.

Он је навео да је фрапантна чињеница да се од 833.000 КМ које се из буџета издвајају за одржавање и санацију спортских дворана, чак 800.000 иде само за одржавање Градског олимпијског базена.

Колегијум Скупштине града Бањалука донио је одлуку да се са дневног реда данашње сједнице скине Приједлог етичког кодекса Скупштине града Бањалука.

Договорено је да сви одборници поново доставе своје сугестије и приједлоге, да засједању Колегијума присуствује и предсједник Комисије за прописе, представке и провођење Етичког кодекса Стојан Вукајловић, као и да ће сви приједлози бити разматрани и евентуално уврштени у кодекс.

Извор: СРНА