latinica  ћирилица
28/02/2017 |  15:45 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Шековићи: Становници ове општине још се опорављају од поплава (ВИДЕО)

Поплаве које су Српску задесиле 2014. године нанијеле су огромну штету. Становници Шековића још се опорављају од ове катастрофе.
Шековићи - посљедица поплава - Фото: РТРС
Шековићи - посљедица поплаваФото: РТРС

Повољне временске прилике омогућиле су наставак радова на уређењу корита ријеке Дрињаче у Шековићима, која је маја 2014. године поплавила више од 300 стамбених објеката.

Вриједност пројекта је 4,6 милиона марака и финансира се кредитом Инвестиционо-развојне банке, а средства за експропријацију уплатио је Фонд солидарности Републике Српске.

Домаћинство Радојчића једно је од неколико стотина шековачких која су поплављена прије нешто више од двије и по године.

До Радомира и његове породице спасиоци су тада стигли хеликоптером.

"Комшија ми је мајор у војсци, он је с хеликоптером дошао ујутро и ми смо изашли, и дјеца и жене.Сви су били испрепадани. Ја вјерујем да је била метар и по вода око кућа", каже мјхештанин Шековића, Радомир Радојчић.

За Радомира и његове комшије који живе на обали Дрињаче пројекат уређења корита значи останак у родном крају.

Радомиров суграђанин, Драгутин Драгић, истиче да ће пројекат уређења значити свима. Корито Дрињаче, како каже, шири се и удубљује и он сматра да његовим уређењем мјештани више неће имати проблема.

Тренутно се изводе радови каменог облагања на доњем току Дрињаче у дужини од 550 метара, а пројектом ће бити обухваћено 2.100 метара корита ријеке, поред урбаног дијела Шековића.

"Рок за завршетак радова је 17. септембар. Овај пројекат је од великог значаја за локалну заједницу, да не кажемо од животног значаја, јер то што су доживјели грађани Шековића маја 2014. године, не бих пожелио никада никоме", рекао је шеф кабинета начелника општине Шековићи, Радомир Шарчевић.

Једини проблем представља ревидирање пројекта, а за додатна средства представници локалне управе обратиће се Влади Српске, која је дала велики допринос да се Шековићи што брже опораве од поплава.