latinica  ћирилица
28/02/2017 |  15:40 ⇒ 15:41 | Аутор: РТРС

Србија: Ове године стамбено збрињавање 2.000 избјегличких породица

Србија планира да ове године ријеши стамбени проблем 2.000 избјегличких породица из БиХ и Хрватске, рекао је комесар за избјеглице Владимир Цуцић.
Регионално стамбено збрињавање - Фото: РТРС
Регионално стамбено збрињавањеФото: РТРС

Цуцић је на скупу у Новом Саду, гдје су представљени резултати Регионалног стамбеног програма, рекао да је у току или треба да почне изградња станова у Београду, Новом Саду и Сремској Митровици.

Он је навео да се у више од 100 локалних средина обезбјеђују сеоска домаћинства у којима ће живети избјегличке породице, пренијели су београдски медији.

Цуцић је напоменуо да је идентификовано још 8.000 избјегличких породица које немају ријешено стамбено питање, поред 4.000 за које је одобрено стамбено збрињавање.

На скупу је наведено да би у 2018. години у Србији требало да буде изграђено још 2.500 стамбених јединица за избјегличке породице.

У програму стамбеног збрињавања, избјеглица учествују Србија, БиХ, Хрватска и Црна Гора.

Највећи донатори програма су ЕУ и САД, а из ЕУ стигла је и најава да ће, уколико пројекат буде текао по плану, за Србију у овој години бити издвојено додатних 20 милиона евра.

Србија је највећи корисник Регионалног стамбеног пројеката и до сада је за њу одобрено 87 милиона евра бесповратних средстава.

Више од 100 комисија ради на томе да се утврди ко задовољава критеријуме и да се новац и грађевински материјал утроше на адекватан начин.

Извор: СРНА