latinica  ћирилица
28/02/2017 |  14:12 ⇒ 18:42 | Аутор: РТРС

Додик: СДС поново показао подаништво према бошњачкој политици (ВИДЕО)

Немогуће је постићи било какво јединство, ако на јучерашњој сједници Народне скупштине није било могуће постићи договор у интересу Републике Српске, рекао је за РТРС предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

У СДС-у су поново показали подаништво и снисходљивост према бошњачкој политици на челу са СДА, додаје, а та политика није у интересу српског народа.

Циљ је био да се постигне договор о кључним питањима од важности за Српску и да се инсистира да та питања буду ријешена, каже предсједник Српске, а уколико она не буду на дневном реду да се тада не учествује у раду заједничких органа.

"Највећи удар овом процесу је то што су они већ данас потрчали у Савјет министара. Они мисле да је то у реду, њихова прича је да они то раде у интересу грађана, а сва питања везана за грађане рјешавају се у ентитетима", рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да су се, прије данашње сједнице Савјета министара, српски представници морали договорити око важних питања, као што је механизам координације, који и даље не функционише.

"Требало је да кажу ми предлажемо ове правилнике, ако их одбију, да кажу- довиђења", рекао је Додик.

Додик је рекао да је СДС на посебној сједници Народне скупштине показао да има препознатљиву политику која није у интересу Републике Српске, већ неких политичких група.

"Не вјерујем да ово може бити аутентично политичко понашање СДС-а, већ да је оно искључиво везано за одређене групе окупљене око Мирка Шаровића и Младена Босића, који без обзира на новог предсједника странке тамо детерминишу односе, јер смо видјели да нови предсједник нема никакве политике и да су оне везане искључиво за то да би оправдали Босића, Шаровића и њихова настојања", рекао је Додик.

Додик је позвао људе из СДС-а који имају патриотски однос према Републици Српској да се ограде од оваквих политика, те да се договоре како даље дјеловати.

Предсједник Српске је појаснио да на јучерашњој сједници Народне скупштине није било никакве приче о блокадама, већ да је ријеч о стратегијама које би требало да доведу до тога да се уважавају ставови Републике Српске.

"Овако су они још једном показали поданички однос, о чему најбоље говоре натписи у федералним медијима који славодобитно о томе пишу", рекао је предсједник Српске.

Појаснио да је базичан захтјев био да се дефинише неколико питања важних за Републику Српску и да се она поставе као приоритетне тачке дневног реда органа БиХ.

"Сва та њихова прича о Дејтону, то су чули по страним амбасадама и видјели да то не може да буде исправна политика, јер су Дејтон срушили странци, а сада то брани група у оквиру СДС-а", поручио је Додик.

Према његовим ријечима, лидер СДС-а Вукота Говедарица говори пуним устима о држави БиХ, а Републику Српску помиње само када би хтио да заведе неке људе у њој.

"Ово што ради СДС окупљен око Босића, Шаровића и Говедарице апсолутно је антирепубличка политика и она иде на смањивање снаге Републике Српске", нагласио је Додик и подсјетио да је Говедарица прије неколико дана спомињао владу БиХ, што значи да није ни прочитао Устав, јер тамо пише да је Савјет министара БиХ помоћни орган Предсједништва БиХ.

Додик је истакао да је Говедарица тиме прихватио верификације дате у оквиру политичког Сарајева, што показује да јединство није могуће остварити на питањима као што је то СДС поставио.

"Они су јуче хтјели да ми дамо сагласност Народној скупштини за њихове политике и ништа друго. Њихове политике нису у интересу Републике Српске ни Срба, оне су против Републике Српске. Показали су се да немају нимало политичког карактера, те да су искључиво везани за оно што се зове Бакир Изетбеговић, и поред шамарчине коју су јуче добили када им је СДА узвратио писмом и рекао да СДС не може да разговара са СДА ако не разговара са Изетбеговићем", навео је Додик.

Он је појаснио да СДС није са Изетбеговићем персонално направио коалицију него са СДА, нити се оградио од СДА чија је политика била ревизија.

Додик је поручио да српски народ мора да зна да су они више одговорни Изетбеговићу и политичком Сарајеву него Републици Српској.

"Ако овај народ мисли да њима треба дати подршку, нека је да одмах и нека се закопа и нека се укине Република Српска, ако је то подршка СДС-у. Ово је задња тачка у којој смо могли да се договоримо. На чему можемо ако ту нисмо? Како ћемо то на нечему другом изградити?", упитао је Додик.

Он је нагласио да се не боји ничега, али да зна да ће 10. или 11. марта неколико њих из Републике Српске добити оптужницу због обиљежавања 9. јануара - Дана Републике.

"Ако је то Говедарици славодобитно, онда му алал и на његовој политичкој и људској части. Ми ћемо се из тога као људи провлачити како знамо, али ако је њему одбрана Суда и Тужилаштва БиХ за процесе против људи у Републици Срппској, шта имамо више да причамо. Ово је неопростиво", рекао је Додик.

Он је додао да, можда, не би ни имао проблем с тим да је поданик какви су Говедарица, Шаровић и Босић, али то није.

"Нека ме процесуирају и видјећемо на који начин ће то изаћи", поручио је Додик.

Он сматра да је битно да народ види да је СДС спреман да и даље остане поданик сарајевској политици, без обзира колико то коштало Републику Српску.

"Разумијем шта значи српско национално јединство и политичко јединство, али они су очигледно спремни да то жртвују, јер имају неке друге политичке инспирације. Немамо никав проблем с тим. Све што су урадили у Савјету министара показало се као против Републике Српске, од ранијег механизма координације, до спречавања доношења одлука о ММФ-у и у неким другим стварима да би само наштетили Српској", рекао је Додик и напоменуо да састављају листу свих њихових пропуста.

Предсједник Српске сматра да пропусте чини "група око Шаровића и Босића која је изгурала Говедарицу да управља као икебана СДС-ом, као неперспективном војном имовином".

Додик је наводи да је, након јучерашње сједнице Парламента Српске, постало јасно да је Иванић остављен од стране Савеза за промјене да се сам у Сарајеву бори са ревизијом пресуде.

"Ми смо и раније тражили да се сазове сједница Предсједништва БиХ. Ја сам захвалан Иванићу што је то урадио, јер је Предсједништво мјесто гдје о томе треба да се одлучује", рекао је предсједник Српске за РТРС. 

"СДС без доказа покренуо причу о корупцији у штампању пасоша"

Предсједник Српске сматра да муслиманима у Сарајеву никада није одговарало што је штампарија за лична документа смјештена у Бањалуци, те су нашли наивне људе међу Србима да причају од наводној корупцији и да све "разваљују".

Додик је рекао да о томе нису показали никаве доказе и ништа нису покренули, али је њихова прича довела до могућности да се у БиХ врати нижи стандард пасоша и да се уведу визе.

Предсједник Српске је закључио да то показује колика је брига СДС-а за грађане.

"Ријеч је о најреферентнијој компанији која у Европи израђује документе за значајан број институција и земаља ЕУ, за коју се зна да нема шансе да улази у било какве коруптивне или друге приче", рекао је Додик.

Он је навео да је у тој штампарији за десетак држава Европе штампају документа и свима одговарају, а само не одговарају људима у СДС-у.

Извор: РТРС/СРНА