latinica  ћирилица
28/02/2017 |  14:03 | Аутор: РТРС

Протић: Опозиција пропустила шансу да Српска направи заокрет у Сарајеву

Шеф Клуба посланика Социјалистичке партије у парламенту Српске Слободан Протић изјавио је данас Срни да је опозиција пропустила шансу да кроз доношење јединствених скупштинских закључака о захтјеву Бакира Изетбеговића за ревизијом пресуде Међународног суда у Хагу по тужби против Србије, Српска направи преокрет у заједничким институцијама БиХ.
Слободан Протић - Фото: Глас Српске
Слободан ПротићФото: Глас Српске

"Могли смо да искористимо све механизме које имамо Дејтонским споразумом и Уставом БиХ и да сва кључна питања која су реметилачки фактор за функционисање БиХ на рационалан и политички начин ставимо на сто и кренемо у њихово рјешавање. Српска је имала могућност за политички активизам, који би демаскирао све у БиХ на томе да ли желе заједничку државу или не", рекао је Протић.

Он је оцијенио да је потпуно конфузна изјава предсједника СДС-а Вукоте Говедарице по којој предсједника Републике Српске Милорада Додика и потпредсједника Народне скупштине Ненада Стевандића не интересује ревизија пресуде, него желе да све уведу у додатну кризу јер сматрају да би требало укинути Суд и Тужилаштво БиХ.

"У свој овој ситуацији Говедарица иде с једне стране са иницијативама и одлукама да се потпуно прекине сарадња са Изетбеговићем и СДА, те са Савјетом министара коју он назива владом, а са друге стране има ово. Очигледно није било спремности за прихватањем нечега што је јединствен став Народне скупштине по питању кризе која је дошла из Сарајева, из заједничких институција, конкретно од Изетбеговића", навео је Протић.

Према његовим ријечима, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић треба да употреби све механизме у фунакцији заштита интереса Републике Српске.

"Својатање било којег потеза није добро и мислим да се Иванић понашао рационално у овој ситуацији и треба да у сарадњи са институцијама Српске то питање доведе до краја", рекао је Протић.

Народна скупштина Републике Српске одбацила је и оштро осудила одлуку бошњачког руководства у БиХ да покрене ревизију пресуде пред Међународним судом правде у Хагу, донесену против воље других конститутивних народа у БиХ.

Закључак око којег у Народној скупштини није постигнута јединственост дефинише да "Народна скупштина позива представнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ да искористе сва правна и политичка средства с циљем онемогућавања доношења било каквих одлука на нивоу заједничких институција БиХ, све док се не ријеше витална питања Српске, као што су акта у вези са Судом и Тужилаштвом БиХ, рјешавање питања имовине и друга питања".

За закључке је гласало 46 посланика, уздржана су била 23 посланика опозиције, а нико није гласао против.

Извор: СРНА