latinica  ћирилица
28/02/2017 |  13:47 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Више се неће толерисати ванинституционално дјеловање (ВИДЕО)

Већина посланика у Парламенту Српске на јучерашњој посебној сједници сложило се да Република Српска више неће толерисати ванинституционално дјеловање у овом случају Бакира Изетбеговића, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Ово је посљедњи тренутак да се пошаље упозорење да се инструменти одлучивања у складу са Уставом и Дејтонским мировним споразумом врате у институције система ове земље", рекао је Чубриловић на данашњој конференцији за новинаре.

Чубриловић је истакао да очекује да међународна заједница у том смислу, а у складу са закључком посљедње сједнице Савјета за примјену мира, предузме кораке у заштити Дејтонског споразума.

Он је рекао да је разочаран потезом Међународног суда правде у Хагу који је упутио три писма у којима тражи објашњење у вези са мандатом бившег агента БиХ пред тим судом Сакиба Софтића појединачно од три члана Предсједништва.

"Овим потезом Суд је показао да не признаје Предсједништво БиХ као институцију државе јер да признаје институцију писмо је морала бити једно и адресирано на предсједавајућег Предсједништва, у овом случају Младена Иванића", истакао је Чубриловић.

Чубриловић је изразио наду да ће представници бошњачког народа схватити куда води пракса ванинституционалног дјеловања појединаца и рушење система и да ће дићи свој глас против безвлашћа.

"Ако то не учине пракса ванинституционалног дјеловања ће се наставити и онда када дође ред на обрачун са политичким неистомишљеницима унутар властитог народа, али тада ће за све нас бити касно", упозорио је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је изразио жаљење због тога што закључци на јучерашњој посебној сједници нису донесени једногласно и што све политичке партије у Народној скупштини нису показале више флексибилности и добре воље за договор приликом усаглашавања ставова.

Он је додао да је споран био само закључак број четири због којег су посланици Савеза за промјене били уздржани на гласању.

Подсјећамо, Народна скупштина Републике Српске одбацила је и оштро осудила одлуку бошњачког руководства у БиХ да покрене ревизију пресуде пред Међународним судом правде у Хагу, донесену против воље других конститутивних народа у БиХ.

Чубриловић: 1. март историјски фалсификат

На новинарско питање шта је са апелацијом Народне скупштине Уставном суду БиХ о оцјени уставности 1. марта "Дана независности БиХ", Чубриловић је одговорио да очекује да ће Уставни суд поступити принципјелно у складу са Уставом БиХ и да ће 1. март прогласити неважећим празником.

Чубриловић је истакао да је обиљежавање 1. марта као такозваног дана независности БиХ историјски фалсификат, на шта су у апелацији Уставном суду БиХ која је поднесена прије четири мјесеца, али још није разматрана, указали и посланици Народне скупштине Републике Српске.

"Као што је наведено у апелацији, 1. март не одражава вољу свих конститутивних народа у БиХ, јер је референдум о независности СР БиХ од Југославије 1992. године донесен прегласавањем српског народа, послије чега је дошло до грађанског рата", рекао је Чубриловић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Чубриловић је подсјетио да је 1. марта 1992. године код Старе цркве на Башчаршији убијен српски сват Никола Гардовић, што је била порука Србима какав их живот у тој мимо њихове воље самопроглшеној држави чека.

Устав Српске за 25 година промијењен 17 пута

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић оцијенио је да је улога парламента Републике Српске у оснивању Српске била одлучујућа.

Чубриловић је на конференцији за новинаре у Бањалуци поводом 25 година од доношења првог Устава Републике Српске истакао да су свих 77 посланика Скупштине српског народа у БиХ гласали за конститутивне акте Републике Српске и Декларацију, и Устав, и Уставни закон.

Он је напоменуо да је од стварања Републике Српске и њене уставности Устав мијењан и допуњаван 17 пута, као и да су донесена 122 амандмана.

"Први Устав Републике Српске преживио је интервенције високих представника који су често на тај Устав дјеловали амандманима, чиме су неоспорно признали његов континуитет од 1992. године до данас, а тиме и постојање Републике Српске прије потписивања Дејтонског спразума", истакао је Чубриловић.

Он је нагласио да је први Устав Републике Српске био демократски и да је донесен на демократски начин као највиши уставноправни акт Српске.

"Био је то веома храбар корак српских посланика, само неколико мјесеци након оснивања Скупштине српског народа у БиХ, којим је означено стварање Републике Српске. Устав је успоставио темеље уставног и правног система Републике Српске", рекао је Чубриловић.

Он је додао да је Устав Републике Српске, који је Скупштина српског народа у БиХ донијела 28. фебруара 1992. године, један од најважнијих законодавних аката који су били уставноправна основа за стварање Српске.

Извор: РТРС/СРНА