latinica  ћирилица
28/02/2017 |  13:07 ⇒ 13:08 | Аутор: РТРС

Фонд ПИО: Пријаве против пет лица због фалсификовања документације

Фонд пензијско-инвалидског осигурања /ПИО/ Републике Српске саопштио је да је поднио пријаве против пет лица која су на основу фалсификоване медицинске документације оштетила Фонд за више од 150.000 КМ.
Фонд ПИО РС-Филијала Бијељина - Фото: РТРС
Фонд ПИО РС-Филијала БијељинаФото: РТРС

Фонд је јуче поднио пријаве против лица чији су иницијали Р.Н. /60/ из Берковића, Р.З. /58/ из Источне Илиџе, Ш.Д. /61/, М.М. /63/ и Ш.М. /63/, сви из Љубиња, који су од 2007. до 2010. године остварили право на инвалидску пензију прилажући уз захтјев фалсификовану медицинску документацију.

Лица чији су иницијали Р.Н. и Р.З. приложили су фалсификовану медицинску документацију, коју је наводно издао Клинички центар Србије /Институт за психијатрију/, иако је из ове установе потврђено да наведена лица никада нису лијечена у тој установи, нити им је издата медицинска документација.

Лица чији су иницијали Ш.Д, М.М. и Ш.М, сви из Љубиња, уз захтјев су приложили лажну медицинску документацију коју је наводно издао Кантонални медицински центар "Др Сафет Мујић" из Мостара, иако је у одговору из ове установе потврђено да наведена лица нису лијечена, нити им је издата медицинска документација, коју су приложили приликом остваривања права.

Фонд је саопштио да је у склопу акције "Стоп преварама, до пензије поштено", у посљедње двије године открио стотине оваквих случајева у којима су корисници права на инвалидску пензију, уз помоћ фалсификоване медицинске документације остварили право које им не припада.

Највећи број превара у којима је кориштена фалсификована медицинска документација догодио се у периоду 2006-2009. године када су инвалидске пензије чиниле и до 25 одсто свих остварених права.

Из Фонда ПИО Српске подсјећају да је у посљедњих неколико година тај проценат сведен на око 10 одсто на годишњем нивоу, што је и просјек у земљама ЕУ, а у прошлој години је забиљежено свега 7,1 одсто рјешења о праву на инвалидску пензију.

"На овај начин Фонд ПИО у борби против свих преварних облика приликом остваривања права на инвалидску пензију, шаље јасну поруку свима који су чинили преваре или помишљају на тако нешто да одустану од те намјере, јер се право на инвалидску пензију може остварити само на законом прописан начин", наведено је у саопштењу Фонда ПИО Републике Српске.

Извор: СРНА