latinica  ћирилица
28/02/2017 |  12:06 | Аутор: РТРС

Бубић: Међународни суд правде ће одбацити захтјев за ревизију

Адвокат из Бањалуке Жељко Бубић изјавио је да је увјерен да ће Међународни суд правде у Хагу одбацити захтјев за ревизију пресуде по тужби против Србије, јер нема процесних претпоставки за прихватање таквог захтјева.
Бубић Жељко - Фото: Facebook
Бубић ЖељкоФото: Facebook

"Нису испуњени основни процесни елементи за подношење таквог захтјева због чега сам увјерен да ће Међународни суд правде одбацити захтјев", рекао је Бубић Срни.

Он наводи да је упитан и легитимитет агента БиХ Сакиба Софтића пред тим судим.

"Захтјев за ревизију пресуде је поднесен од неовлаштеног лица и, генерално гледајући, та ревизија у правном смислу нема никаквих шанси за успјех", истакао је Бубић.

Коментаришући закључке које је Народна скупштина Српске синоћ усвојила на посебној сједници поводом захтјева за ревизију пресуде по тужби против Србије, Бубић сматра позитивним да је парламент као највиши законодавни орган Српске по том питању заузео јасан и концизан став.

"Поздрављам закључке Народне скупштине Републике Српске по питању захтјева за ревизију који су за сваку похвалу, као и активности руководства Републике Српске у том правцу", нагласио је Бубић.

Народна скупштина Републике Српске одбацила је и оштро осудила одлуку бошњачког руководства у БиХ да покрене ревизију пресуде пред Међународним судом правде у Хагу, донесену против воље других конститутивних народа у БиХ, а представнике Српске у институцијама БиХ позвала да искористе сва средства да онемогуће доношење одлука док не буду ријешена питања витална за Српску.

"Сматрамо да ова одлука представља најдиректније кршење Устава БиХ и општег оквирног споразума за мир у БиХ", наводи се у закључцима усвојеним након расправе о информацији о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије.

Бивши агент БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиб Софтић предао је 23. фебруара апликацију за ревизију пресуде против Србије, коју је иницирао бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Извор: СРНА