latinica  ћирилица
28/02/2017 |  07:53 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

У Београду пријем поводом Дана Републике Српске и 25 година првог Устава

Данас се навршава 25 година од доношења Устава Републике Српске који је узидан у сам темељ њеног постојања, као један од најважнијих конститутивних аката и основ за њено стварање.
Дан Републике Српске - Фото: РТРС
Дан Републике СрпскеФото: РТРС

Представништво Републике Српске у Србији приредиће данас у Београду свечани пријем поводом 9. јануара - Дана Републике и 25 година од проглашења њеног првог устава. Скуп ће благословити Његова светост патријарх српски Иринеј, а у име домаћина присутне ће поздравити директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Пријему ће, осим званичника Србије и Републике Српске, присуствовати и представници дипломатског кора у Београду и велики број других званица и гостију, најављено је из Представништва Српске у Србији.

Међу званичницима Српске који ће присуствовати свечаности биће предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и министар трговине и туризма Предраг Глухаковић.

У умјетничком дијелу програма учествоваће Гудачки састав Бањалучке филхармоније и солисти Анета Макањић и Валентина Милекић.

Свима гостима на пријему биће уручена књига "Дејтонска структура БиХ и правни положај Републике Српске", на српском и енглеском језику.

Република Српска основана је 9. јануара 1992, када је Скупштина српског народа у БиХ усвојила Декларацију о проглашењу Српске Републике Босне и Херцеговине, чиме је Српска постала субјект, прво интерног, а затим и међународног права.

Први Устав Републике Српске донесен је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике Босне и Херцеговине, док је назив Република Српска званично проглашен 12. августа 1992. године.