latinica  ћирилица
27/02/2017 |  12:56 | Аутор: РТРС

Шаровић: Блокада институција БиХ била би самоубиство

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић сматра да ће криза у БиХ, уколико се настави, имати негативне посљедице које ће се одразити на европски пут земље, те да ће бити упитно да ли ће БиХ остварити напредак у овој години.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

"Евидентно је да криза постоји и потребно је изаћи из ње у што краћем року. Ако се настави, она ће се одразити и на неке економске показатеље, вјероватно и на инвеститоре, како домаће, тако и стране, а ми можемо рећи да смо ову годину 'појели' нашим свађама", рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Он је нагласио да инстутиције у БиХ треба да раде свој посао јер би "било самоубиство и велики гријех одговорити сада неком врстом блокаде институција које су задужене за рјешавање животних питања грађана".

Шаровић је рекао да странке треба да се договоре како ће фунционисати систем, парламентарне већине или странке међу собом, додавши да се на било какву ситуацију треба одговорити институционално и правно, те да се само тако траже одређена рјешења.

Према његовим ријечима, постоје и они којима ова криза одговара, али је највећи број грађана БиХ који са стрепњом гледају на дешавања у земљи.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић рекао је да ће Комора наставити своје активности како је то прописано законом, те другим актима, не мијешајући се у политичка превирања у БиХ.

"Тражимо да се нађе компромисно рјешење јер се само тако може помоћи привредницима у БиХ да опстану и даље раде", истакао је Бојић, додавши да би наставак превирања у земљи могао да доведе до исељавања младих и стручних кадрова, што ће БиХ претвориту у земљу стараца.

Извор: Срна