latinica  ћирилица
26/02/2017 |  21:47 | Аутор: РТРС

Брисел тражи да Лондон плати "бракоразводну парницу"

Велики број чланица ЕУ, укључујући Њемачку, Италију, Француску и Чешку, подржале су план Европске комисије да се од Британије захтијева да плати одштету или компензацију прије почетка било каквих преговора о "Брегзиту".

Француски премијер Бернар Казнев, италијански министар за питања ЕУ Сандро Гоци и већи број њемачких дипломата подржали су план Комисије да се са Лондоном постигне "финансијско поравнање развода" прије било каквих преговора о будућим односима Британије са ЕУ.

Према писању листа "Фајненшел тајмс", Гоци је рекао да су паралелни преговори о условима изласка Британије из блока и о будућности трговинских односа Лондона и Брисела "веома лоша идеја".

И чешки посланици су се сложили рекавши да би прије било каквог дугорочног споразума о будућим односима Енглеске и ЕУ требало склопити уговор са Лондоном о кључним условима повлачења из блока, а што би био оквир и основа сваких наредних преговора, објавио је лист "Гардијан".

Аустријски канцелар Кристијан Керн рекао је 23. фебруара да ће "Брегзит" сигурно скупо коштати Британију због великих финансијских обавеза.

"Тај рачун би могао да износи око 60 милијарди евра, то је рачуница Европске комисије и то ће бити дио преговора", рекао је Керн, преноси "Раша тудеј".

Извор: Срна