latinica  ћирилица
25/02/2017 |  13:27 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

"Плакат са објешеним људима указује на положај Срба у Хрватској"

Удружење Срба из Хрватске упозорило је да појава плаката у Вуковару, на којем је приказано дрво са објешеним људима и натписом "Српско обитељско стабло", указује на јансу поруку и озбиљност положаја у којем се налазе Срби у Хрватској.
Вуковар облијепљен графитима "Српско породично стабло" (фото:twitter.com) -
Вуковар облијепљен графитима "Српско породично стабло" (фото:twitter.com)

"Све ово јасно показује куда иде политика у Хрватској и какав је њен однос према другим народима, а посебно према Србима", истиче се у саопштењу, уз подсјећање да се плакат појављује након постављања спомен-плоче у Јасеновцу са усташким поздравом "За дом спремни" и спомен-табле убијеним усташама у кругу болнице у Сиску, те споменика кардиналу Алојзију Степинцу у Осијеку.

Нажалост, наводи Удружење, и овог пута изостала је реакција званичних државних институција и правосуђа које је још етнички мотивисано.

У саопштењу се упозорава да ће се, уколико се ово дивљање не заустави, преостали Срби у Хрватској наћи у незавидном положају пред локалне изборе у мају.

"Зато још једном апелујемо да међународна заједница, као и институције матичне државе, осуде овакве појаве и заштите преостале Србе у Хрватској", истиче се у саопштењу, које је потписао генерални секретар Удружења Милојко Будимир.

У саопштењу се напомиње да се у Хрватској од почетка грађанског рата /1991-1995/, а посебно у посљедње вријеме отворено заговара усташка идеологија, подижу споменици ратним злочинцима и плоче са натписом "За дом спремни".

Из Удружења напомињу да посебно долази до изражаја не само рехабилитација кардинала Алојзија Степинца, него и настојање да буде проглашен за свеца, а да посебно забрињава чињеница да на све ово нема ни реакције из ЕУ, чији је Хрватска стални члан.

У саопштењу се подсјећа да и посљедњи извјештај организације за људска права "Амнести интернешнел" за 2016. годину говори да у Хрватској још траје дискриминација Срба и Рома.

"Све ово указује да Влада Андреја Пленковића није у стању или не жели да заустави оне који рехабилитују усташку идеологију, иако су и представници Срба у хрватском Сабору подржали ову владу", наводи се у саопштењу.

На Трпињској цести у Вуковару појавио се плакат са поруком "Српско обитељско стабло" на којем је приказано стабло са објешеним људима, као и слике Анте Павелића.

О случају обавијештено државно тужилаштво

Припадници вуковарско-сремска полиције обавили су увиђај у вези са појавом плаката у Вуковару на којем су приказани објешени људи на дрвету и натпис "Српско обитељско стабло", те је цијели случај прослијеђен надлежном државном тужилатву, преносе хрватски медији.

Демократски савез Срба најоштрије је осудио појаву плаката која је усмјерена против припадника српске заједнице, али и свих разумних и цивилизованих грађана Хрватске.

"Ово је само једна од сличних појава посљедњих година коју пласирају назадне снаге које очигледно сматрају да овакво што има и даље погодно тло и да ће наићи на симпатију и поклонство код многих", наводи се у саопштењу овог савеза.

У саопштењу се наглашава да се изостанак јасног става и реакције државних тијела сасвим сигурно тумачи као слабост те тако даје додатна снага екстремним организацијама и појединцима да раде ревизију историје и константним притиском у јавности спроводе у дјело своје замисли и назадно виђење хрватског друштва.

Извор: СРНА