latinica  ћирилица
24/02/2017 |  13:24 | Аутор: РТРС

Соколац- Одлука о кредиту општине за 4,5 милиона КМ

Скупштина општине Соколац подржала је одлуку према којој се општина кредитно задужује у износу од 4,5 милиона КМ.
Зграда општине Соколац - Фото: СРНА
Зграда општине СоколацФото: СРНА

Начелник општине Милован Бјелица појаснио је да је одлука о задужењу донесена да би извршили реструктурисање обавеза према досадашњим кредитима који износе 2.419.582 КМ, који су у претходном периоду подигнути по већим каматама, између шест и девет процената.

Он је додао да је један од разлога узимања кредита и репрограм обавеза према Пореској управи за раднике локалне управе.

- Ми смо до сада имали рате од око 65.000 КМ, а сада би имали негдје око 40.000 КМ, што значи да би нам између 15.000 КМ и 20.000 КМ била мања рата - каже Бјелица.

Он тврди да је општине Соколац стекла услове за кредитно задужење и да већ данас улази у процедуру за избор најповољнијег понуђача.

Одборници опозициног СНСД-а били су против овог задуживања, јер су мишљења да неће ништа ново донијети општини Соколац.

Одборник СНСД-а Мирко Чоловић каже да је ново кредитно задужење само крпљење "црних рупа", измиривање нагомиланих дугова и да ниједна марка неће отићи на развојне пројекте општине.

Начелник Одјељења за привреду и финансије општине Митар Пржуљ је ново кредитно задужење од 4,5 милиона КМ образложио потребом да се 2.419.582 КМ искорити за отплату ранијих кредита.

- Износ од 485.257 КМ намијењен је за отплату главнице пореских обавеза по рјешењу Пореске управе о одгађању плаћања за општину Соколац, Центар за социјални рад, Установу за предшколско васпитање и образовање и Установу за културу - појаснио је Пржуљ.

На Скупштини је речено да ће кредитом за обртна средства од 1.595.160 КМ бити финансиране пренесене обавезе из ранијег периода.

Извор: СРНА