latinica  ћирилица
24/02/2017 |  09:30 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

"Чуркин оставио дубок траг у руској спољној политици" (ВИДЕО)

Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин сахрањен је у Москви послије комеморације којој је присуствовао Сергеј Лавров. У Москви је одржана комеморација поводом смрти сталног представника Русије при УН Виталија Чуркина.
Сергеј Лавров на комеморацији преминулом руском амбасадору при УН Виталију Чуркину (Фото: Sputnik/ Григориј Сисојев) -
Сергеј Лавров на комеморацији преминулом руском амбасадору при УН Виталију Чуркину (Фото: Sputnik/ Григориј Сисојев)

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је на комеморацији да је Чуркин оставио дубок траг у спољној политици своје земље.

Лавров је предао Чуркиновој удовици орден за храброст, који му је постхумно додијелио предсједник Владимир Путин, пренио је "Спутњик".

"Испраћамо данас нашег пријатеља, истакнутог дипломату, човјека. Виталиј је био највећи професионалац и народни дипломата", рекао је Лавров у говору на комеморацији.

Лавров је рекао да је Чуркин оставио дубок траг у руској дипломатији и државној спољној политици.

"Ми треба да урадимо све да овјековјечимо сјећање на Виталија Ивановича", додао је он.

Министар је саопштио да већ постоји приједлог о манифестацијама посвећеним сјећању на Чуркина.

Порпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је новинарима током комеморације да је Чуркин био принципијелан и изванредан човјек, за којим су плакали његови највећи противници.

"Принципијалан у свему, комплексан. Ријеч `једноставност` му не стоји. Сјајан. Изванредан. Борац, професионалац, личност", навела је Захарова.

Она је назвала дипломату својим учитељем и додала да је Чуркин био звијезда и за своје опоненте, што је доказала реакција на његову смрт.

Ковчег са тијелом дипломате стигао је јуче у Москву.

Виталиј Чуркин је преминуо у понедјељак у Њујорку. Дужност сталног представника Русије при УН вршио је од 8. априла 2006. године.

Извор: СРНА