latinica  ћирилица
23/02/2017 |  18:28 ⇒ 24/02/2017 | 09:50 | Аутор: РТРС

Нема продаје ни приватизације Електропривреде Српске (ВИДЕО)

Електропривреда Републике Српске неће бити продата Електропривреди Србије, нити ће бити приватизована. То потврђује и закључак Народне скупштине. Ово је одговор ресорног министра Петра Ђокића на писање београдских медија да би Електропривреда Србије могла да купи неке од електродистрибуција у Српској.
Електропривреда РС - Фото: РТРС
Електропривреда РСФото: РТРС

Међутим, власничка структура Електропривреде Републике Српске, како појашњавају у Влади, могла би да се промијени у процесу придруживања Европској унији.

Заједнички енергетски пројекти Српске и Србије "да", приватизација Електропривреде Српске "не"! Ово је званични став Владе Српске. Осим закључка Парламента Српске, потврђује то и Стратегија енергетике до 2030. године.

- Немогуће је продати дистрибутивни дио предузећа Електропривреде. Може се говорити о томе да Република Српска има потенцијале за сарадњу са Србијом, посебно у граничном подручју, гдје је могуће градити нове енергетске објекте. Слажем се са тим да је подручје доње и средње Дрине врло занимљиво за заједничку активност Републике Српске и Србије - рекао је Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске

Тиме, у Надзорном одбору Електропривреде Србије, образлажу заинтересованост за куповину електродистрибуција у Српској. То би, кажу, могло да убрза реализацију највећих заједничких енергетских планова - изградње три хидроелектране на средњој Дрини.

Предсједник Надзорног одбора Електропривреде Србије Бранко Ковачевић каже да Република Српска и Србија имају заједнички интерес.

-  То је, прије свега, развој обновљивих извора енергије. То су, прије свега, хидроелектране, то је јефтинија производња енергије – зелена енергија. То је природна ствар да се регион повеже - навео је Ковачевић.

Док Ковачевић истиче да би куповина могла да буде реализована као у случају преузимања Телекома Републике Српске, у Влади Српске могућност да Електропривреда Србије или било који потенцијални парнтер учествује у таквим активностима, виде само у процесу придруживања Европској унији. Тачније, у трећем енергетском пакету.

- Постојаће могућност за промјену власничког удјела раздвајањем дјелатности и то ће бити прилика за стране инвеститоре да се у једном моменту појаве на нашем тржишту и судјелују равноправно као наша Електропривреда - каже Милан Баштинац, помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Српске.

Раздвајање власничке структуре у производним и дистрибутивним предузећима је европска директива. БиХ , као потписница уговора о енергетској заједници Југоисточне Европе, мора испунити директиву као дио Споразума о стабилизацији и придруживању.