latinica  ћирилица
23/02/2017 |  15:42 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Нови Град- усвојен приједлог Статута општине (ВИДЕО)

Одборници Скупштине општине Нови Град усвојили су приједлог Статута ове општине.
Скупштина општине Нови Град - Фото: РТРС
Скупштина општине Нови ГрадФото: РТРС

Нови Статут општине Нови Град у складу је са промјенама Закона о локалној самоуправи, мада је већина одредби локалног карактера пренесена из претходног Статута.

Документ је усвојен великом већином, а против његовог доношења гласали су одборници коалиције СДА-СДП.

"Мислимо да је Статут добро направљен, да је у складу са Законом о локалној самоуправи, и да не дира ничија права, нарочито мислимо на други конститутивни народ", изјавио је Милан Вуковић, потпредсједник Клуба одборника СНСД-а.

Међутим, у Клубу одборника СДА-СДП сматрају да није тако. По њима, у нови Статут нису уграђени неки од амандмана који су уложили, а ту се прије свега мисли на враћање предратног имена овој општини – Босански Нови, као и укидање крсне славе општине – Петровдана. 

"Наш став је да је Статут општине требао да буде у потпуности секуларан", сматра Един Шупуковић предсједник Клуба одборника СДА-СДП.

Усвојен је и Приједлог одлуке о оснивању мјесних заједница на подручју општине Нови Град, којом је њихов број повећан са 14 на 21, с циљем да се величина мјесних заједница изједначи, како би биле спона између општинске управе и становништва. 

"Који наравно имају одређених проблема, у првом реду мислимо на те инфраструктурне проблеме, проблеме просторних планова, и све оно што на неки начин општина треба да добије као значајну информацију са терена", рекао је Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Изабрани су и нови начелници одјељења општинске управе, те усвојени програми рада јавних установа и предузећа за ову годину.