latinica  ћирилица
23/02/2017 |  15:33 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

На Рачи откривено седам илегалних миграната (ВИДЕО)

Нови покушај илегалног уласка у БиХ забиљежен је јутрос у 4 сата на граничном прелазу Рача. Припадници Граничне полиције БиХ открили су седморицу Пакистанаца који су имали намјеру да преко територије БиХ дођу до западне Европе.
Мигранти на Рачи (архив) - Фото: РТРС
Мигранти на Рачи (архив)Фото: РТРС

Само на територији Бијељине у посљедњих 10 дана три мање групе миграната покушале су да уђу у БиХ.

Седам лица афроазијског поријекла покушала су ноћас илегално да уђу у БиХ. Откривена су код жељезничке пруге у непосредној близини граничног прелаза Рача на улазу у БиХ. Након њихове обраде утврђено је да се ради о држављанима Пакистана.

Мигранти су дошли из прихватног центра Адашевци код Шида, гдје су боравили око пет мјесеци. Наводно, добили су информацију да су у БиХ бољи услови него у Србији. 

Шеф Теренске канцеларије Сјевероисток Граничне полиције БиХ Драган Кулић каже да су пронађени документи који потврђују да су неки од њих регистровани у прихватном центру Адашевци, код Шида, а код једног мигранта је пронађена потврда о израженој намјери за тражење азила у Србији. 

Припадници Граничне полиције у претходном периоду открили су још двије групе миграната приликом покушаја уласка у БиХ. Четири држављана Пакистана прешли су Дрину на подручју села Трњаци, док су се четири Авганистанца сакрили у камиону из Бугарске. 

Кулић наводи да су сазнали да су мигранти неовлаштено ушли у теретно возило, негдје на подручју Србије, тако што су пресјекли царинско уже и ушли у товарни простор камиона. 

Сва лица која су затечена у илегалном преласку границе, након поступка у Граничној полицији, предају се Служби за странце. Након ових дешавања возачи камиона су опрезнији приликом боравка на царинском терминалу. 

Из Граничне полиције поручују да постоји оправдан ризик да би евентуално ово подручје у наредном периоду могло бити интензивније угрожено незаконитим миграцијама, након што је раније балканска рута Србија-Мађарска и Србија-Хрватска значајно обезбијеђена. Прије седам дана код Требиња откривено је петоро Авганистанаца, који су покушали илегално ући у БиХ.