latinica  ћирилица
23/02/2017 |  14:53 ⇒ 15:22 | Аутор: РТРС

Тучић: Обједињавање одговора из упитника ЕУ искључиво у складу са системом координације

Методолошко и техничко обједињавање одговора на питања из Упитника Европске комисије може да се реализује искључиво у оквиру за то предвиђених тијела и на начин који је предвиђен усаглашеним системом координације процеса европских интеграција од 17. августа 2016. године, изјавио је Срни шеф кабинета предсједника Владе Републике Српске Борис Тучић.
Борис Тучић - Фото: Novosti.rs
Борис ТучићФото: Novosti.rs

- Тренутно, нажалост, свједоци смо покушаја одређених институција са сједиштем у Сарајеву да се један овако важан задатак на европском путу реализује потпуно волшебно, изван система координације и изван релевантних процедура које су њим предвиђене - рекао је Тучић.

На питање Срне да прокоментарише тврдње појединих политичара из Сарајева да су "сви административни нивои власти и све институције, изузев Републике Српске, благовремено и квалитетно доставили своје одговоре и да Дирекција за европске интеграције ради на припреми материјала који ће бити предмет коначног усаглашавања кроз предвиђене структуре", Тучић је нагласио да су Влада и друге надлежне институције Републике Српске приступиле изради одговора из своје надлежности непосредно након подношења апликације за чланство да би интензивна фаза израде одговора услиједила након добијања самог Упитника, те је тај посао успјешно приведен крају.

- Сада предстоји сљедећа фаза, а то је обједињавање одговора. Међутим, да би до тога дошло, неопходно је завршити процедуре са конституисањем свих тијела у систему координације, што се посебно односи на радне групе које су, у складу са чланом 9 (8) а) усаглашеног система координације, једине и задужене за техничку и методолошку финализацију писаних материјала за потребе извјештавања Европске комисије, па и самих одговора на питања из Упитника - појаснио је Тучић.

Он је нагласио да то никако није једна институција у БиХ, а посебно није Дирекција за европске интеграције, која то жели да ради на основу некаквих самопрокламованих правила, већ искључиво радне групе, у складу са дефинисаним и усаглашеним правилима.

- Неком очигледно одговара постојеће, помало анархично стање, односно да се отеже са конституисањем свих предвиђених тијела система координације, те да се цјелокупан процес израде одговора, али и реализације других значајних активности, покуша измјестити изван система координације. Можда се неком сада, након што је систем координације испреговаран и усаглашен, не допада што су институције Републике Српске равноправна страна у процесу, у складу са својом уставном позицијом и надлежностима, те што институције БиХ не могу без њих, а у њихово име и за њих рачун, доносити било какве одлуке - истакао је Тучић.

Умјесто ширења дезинформација и, посебно, настојања да се израда одговора на питања из Упитника измјести изван договореног система координације, те измишљања некаквих провизорних, једностраних правила или некаквих информационих система које би контролисала само једна институција, наравно, на нивоу БиХ, каже Тучић, заговорници оваквог приступа требају да се преорјентишу ка једино исправном моделу дјеловања - а то је финализација конституисања свих тијела у систему координације, те обједињавање одговора у оквиру радних група и, евентуално, других тијела у систему.

Он је поручио да је то једини исправан и могући пут.

Извор: СРНА