latinica  ћирилица
23/02/2017 |  14:40 | Аутор: РТРС

Министарство: Повећана издвајања за предшколску дјецу

Влада Републике Српске издвојиће око 330.000 КМ за спровођење Програма за дјецу у години пред полазак у школу, што представља значајно повећање у односу на прошлу годину, када је издвојено 240.000 КМ.
Министарство просвјете и културе Републике Српске - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културе Републике СрпскеФото: РТРС

Програм припреме пред полазак у школу биће реализован у 36 предшколских установа и 79 основних школа од 1. марта до 31. маја ове године, наводи се у саопштењу Министарства просвјете и културе Републике Српске.

У овај тромјесечни предшколски програм биће укључено око 45 одсто дјеце од укупног броја дјеце која у септембру треба да крену у први разред, што представља значајно повећање обухвата у односу на прошлу годину.

У реализацији овог програма биће ангажовано више од 170 радника са евиденције незапослених лица Завода за запошљавање Републике Српске, а то су дипломирани васпитачи предшколске дјеце, а у мјестима у којима нема незапослених васпитача, биће ангажовани професори разредне наставе или дипломирани педагози.

У саопштењу ресорног министарства подсјећа се да је прошле године обухват дјеце овим програмом износио око 37 одсто, а припрема за школу била је организована у 39 предшколских установа и 41 основној школи.

Подршку Програму припреме пред полазак у школу пружила је и невладина организација "Спасимо дјецу", која ће ове године обезбиједити потрошни материјал за реализацију програма за 85 васпитних група у основним школама.

Ова организација ће подржати реализацију предшколског програма организацијом обуке за 40 васпитача и професора разредне наставе који ће бити ангажовани за спровођење програма, а износ донације процјењује се на око 94.000 КМ.

Овај програм намијењен је дјеци која нису била обухваћена неким обликом институционалног предшколског васпитања и образовања.

Предшколски програм у години пред полазак у школу остварује се с циљем да се сваком дјетету пруже једнаке шансе да се успјешно прилагоди условима учења карактеристичним у наставном процесу, не вршећи директну припрему за школу кроз усвајање академских садржаја, чиме се стичу одређена знања и вјештине које дијете означавају као спремно за школу.

Овај програм почива на идеји да дијете учи кроз игру, разговор и читање, а васпитач помаже дјетету да прошири искуства и знања која ће касније надограђивати у школи.

Кроз овај програм дјеца стичу радне навике, развијају осјећај одговорности и међусобне толеранције и уче правила понашања у друштву и групи, додаје се у саопштењу.

Извор: СРНА