latinica  ћирилица
23/02/2017 |  13:38 | Аутор: РТРС

Турска не одустаје од изручења Гулена, али прихвата и депортацију

Турски министар правде Бекир Боздаг упутио је писмо америчком колеги Џефу Сешнсу о захтјеву Анкаре за изручење муслиманског имама Фетулаха Гулена, кога Анкара сматра одговорним за неуспјели државни удар прошле године.

Бекир Боздаг је у писму поновио очекивање Турске од Вашигнтона у вези с његовим изручењем које би, како је навео, знатно допринијело унапређењу билатералних односа, преноси дневник Хуријет.

Турски премијер Бинали Јилдрим изјавио је у сриједу да би турске власти депортацију Гулена видјеле као позитиван корак, ако не може да буде директно испоручен Турској.

- Ми желимо суђење. Али треба да буду спроведене и административне мјере. Наш приоритет је екстрадиција, али бисмо сматрали депортацију (у другу земљу) као позитиван корак - изјавио је Јилдрим новинарима.

Јилдрим је рекао да је Анкара остати одлучна и додао да се настављају разговори с америчким званичницима о изручењу Гулена, који 17 година живи у егзилу у САД.

Владајућа турска Партија правде и развоја, додао је, сматра да је нова америчка администрација "предусретљивија и осјетљивија" по том питању.

Турски премијер је рекао да ће наставити сарадњу са САД у рјешавању сиријске кризе, али да ће настојати да спријечи Вашингтон да помаже сиријским Курдима, односно Партији демократског јединства и Јединицама за заштиту народа, јер тиме јачају забрањену турску Радничку партију Курдистана.

- Наш став је јасан. Ако желе да се боре против терористичких организација, онда не би требало то да раде с другим терористичким организацијама као што је ПД - изјавио је Јилдрим.

Извор: Агенције