latinica  ћирилица
22/02/2017 |  21:44 ⇒ 22:24 | Аутор: РТРС

Дачић: Граница са Хрватском треба да иде средином Дунава

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија сматра да граница са Хрватском треба да иде средином ријеке Дунав, а да је мишљење Хрватске да се треба руководити катастарским парцелама, односно да прелази са једне на другу страну ријеке, што је "нелогично и тешко спровести".
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је, послије састанка са министром иностраних послова Словеније Карлом Ерјавецом током посјете тој земљи, рекао да Србија има проблем са Хрватском који је као словеначки и односи се на границе, али да још није дошао до фазе да се иде на арбитражу.

"Иако смо се договорили да формирамо комисију која се тиме бави, Хрватска још није одредила своје представнике у тој комисији. Можемо да закључимо да им није стало да се то брзо заврши, али им је стало да то буде тема која се износи у међународној заједници. Ми нећемо имати друго решење него да се обратимо некоме за помоћ и стручно мишљење које би касније сви прихватили", нагласио је Дачић.

Он је истакао да је у посљедњих неколико година дошло до великог напретка у политичким односима Србије и Словеније, да је подигнут ниво сарадње, а да су доказ за то веома чести билатерални сусрети, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Шеф српске дипломатије рекао је да је установљена и пракса заједничких сједница двије владе које се одржавају сваке године и да ће сљедећа бити у Словенији.

Дачић је констатовао да је веома добра комуникација између највиших званичника двије земље, предсједника влада Србије Александра Вучића и Словеније Мире Церара, као и шефова дипломатија.

"Важно је истаћи да ћемо подржавати једни друге где можемо. Ми још нисмо чланови ЕУ, али увек ћемо бити позитивно опредељени ка предлозима и ставовима Словеније, било да је реч о неким кадровским питањима, предлозима за кандидатуре у међународне организације, али и када је реч о неким другим питањима као што су разни билатерални проблеми", додао је Дачић.

Он је навео да су посљедњих година покренута многа питања са мртве тачке, прије свега када је ријеч о сукцесији.

"Словенији смо предали неке објекте и тиме је 70 одсто потраживања решено. Идемо путем да сва питања решимо. Између наша два народа постоје узајамне симпатије, око суштинских питања нема спора и то треба искористити за развој наших односа у политичком, економском, културном и сваком другом смислу. Наша политика је политика сарадње, тражења заједничких решења", нагласио је Дачић.

Он је рекао да се економска сарадња Србије и Словеније може додатно унаприједити.

"Наша спољнотрговинска размена је око милијарду евра и Словенија је Србији девети партнер на свету по спољнотрговинској размени и мислим да треба да наставимо тим путем и да развијамо односе у свим сферама", навео је Дачић.

Извор: СРНА