latinica  ћирилица
22/02/2017 |  19:14 ⇒ 23/02/2017 | 07:36 | Аутор: РТРС

Крај лажним акцијама – поред снижене, трговци морају да истакну и стару цијену (ВИДЕО)

И редовна и акцијска цијена. Тако убудуће треба да изгледа истицање цијена у трговинама, које купце, покушавају да привуку снижењима. Усвојене су измјене и допуне Закона о заштити потрошача.
Акција - трговина - Фото: РТРС
Акција - трговинаФото: РТРС

Супер цијена, акцијска понуда... Гомила израза који потрошаче асоцирају на једно – уштеда. Досадашњи прописи дефинисали су да акцијска понуда мора да буде назначена, али нису тражили да уз нову буде истакнута и стара цијена.

"Трговац има обавезу да уз цијену производа који је на акцији јасно истакне и цијену производа који је у редовној продаји", изјавила је Јована Ђурић, портпаролка Министарства трговине и туризма РС.

Измјене и допуне Закона о заштити потрошача требало би да понуде обје информације, па купац може да одлучи – исплати ли се дати новац за такву понуду.

"Раније смо имали притужбе потрошача на то да се под акцијску продају стављају цијене које су у редовној потрошњи. Онда потрошач кад упореди тај производ од раније, схвати да он није на акцији", каже Зоран Петош из УГ "Дон" из Приједора.

Дешавало се и да трговци акцијску цијену снизе за цијелих пет пфенига у односу на редовну, а то тешко да може да се назове понудом седмице.

"Напишу 50%, дођеш у радњу, а оно иста цијена, то се стално дешава. Дешавало ми се да скинем ту акцијску цијену, а испод још нижа цијена. Натписом акција смо привлаче купце", говоре грађани.

Трговци, међутим, кажу - већина је и до сада пословала на одговоран начин.

"Измјена овог закона неће донијети ништа посебно, нити ће представљати проблем трговцима, с обзиром да су се они и до сада понашали као да је то била законска обавеза", наводи Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС.

Они који нису – мораће, јер законом су предвиђене казне и то од 2000 до чак 10 000 марака. Измјене закона ускоро би требало да ступе на снагу. Његово спровођење контролисаће инспекција. Уз њих, и из удружења потрошача најављују чешћи обилазак полица у трговачким центрима.