latinica  ћирилица
22/02/2017 |  10:17 ⇒ 10:17 | Аутор: РТРС

Делегација ЕУ у БиХ: Потребан договор надлежних институција о ревизији

Европска унија позвала је политичаре у БиХ да обезбиједе договор надлежних институција о даљим корацима у вези са ревизијом пресуде по тужби против Србије, прије него што се предузму активност према Међународном судом правде.
Делегација ЕУ и БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ и БиХФото: РТРС

ЕУ је упозната са најавом члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да се крене са захтјевом за ревизију пресуде Међународног суда правде из 2007. године у случају против Србије, речено је Срни у Делегацији ЕУ у БиХ.

Њихов став је да је на свакој сувереној земљи да одлучује о овим питањима у складу са својим унутрашњим процедурама, као и са правилима и праксама Међународног суда правде.

"Европска унија придаје велику важност процесуирању ратних злочина и интензивно подржава напоре с тим циљем", наводе у Делегацији ЕУ и додају да се све земље које желе постати чланице ЕУ охрабрују да уложе све могуће напоре у помирење, што је од изузетне важности за промовисање стабилности и стварање амбијента усмјереног ка превазилажењу заоставштине прошлости и фокусирању на перспективе добросусједских односа и регионалне сарадње.

Извор: СРНА