latinica  ћирилица
21/02/2017 |  16:13 | Аутор: РТРС

Говедарица: Нећемо да долијевамо уље на ватру

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао је да је Савез за промјене затражио пролонгирање за данас заказане сједнице Савјета министара БиХ да не би дошло "до неких дисонантних тонова" и да би омогућили да сједница Предсједништва БиХ буде одржана у демократском и мирном тону, без икаквог "долијевања уља на ватру".
Вукота Говедарица - Фото: РТРС
Вукота ГоведарицаФото: РТРС

Говедарица је појаснио да је јуче на сједници Савеза за промјене договорено да Мирко Шаровић, као копредсједавајући Савјета министара БиХ, затражи пролонгирање сједнице за сљедећу седмицу, имајући у виду чињеницу да је предсједавајући Предсједништва Младен Иванић већ заказао сједницу Предсједништва БиХ за четвртак, 23. фебруар.

Говедарица је рекао да може да се деси да се криза - која је очигледна, а коју је произвео бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић након најаве о покретању ревизије пресуде Међународног кривичног суда правде у случају против Србије - пресели у Републику Српску.

"Не смијемо то да дозволимо, нити да Српска буде доведена пред једну врсту суда да је она одговорна за било какво кршење Дејтонског устава, који треба да буде водиља за све у БиХ", изјавио је лидер СДС-а данас новинарима у Бањалуци.

Говедарица је навео да је Републици Српској потребна одговорна национална политика, што подразумијева да се заједничким снагама власти и опозиције приступи овом проблему.

"Свака врста покушаја да се узурпира Дејтонски мировни споразум није добра за Републику Српску и поменута криза не смије никако прећи са Башчаршије у Бањалуку", поручио је Говедарица.

Говедарица очекује да би у понедјељак, 27. фебруара, требало да буде одржана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске након најаве Изетбеговића о покретању ревизије пресуде Међународног кривичног суда правде у случају против Србије.

"Мислим да би ово требало да буде сједница која обећава једну врсту неопходног јединства, имајући у виду ситуацију у којој се налази БиХ", рекао је Говедарица.

Говедарица је рекао да би посебна сједница Народне скупштине Републике Српске требало да буде дефинисана са јединственим и мирним тоном, свјесни ситуације у којој се налазимо.

"Прије заказивања сједнице парламента Републике Српске мораћемо сачекати исход сједнице Предсједништва БиХ, коју је Иванић заказао за четвртак", истакао је Говедарица.

Извор: Срна