latinica  ћирилица
21/02/2017 |  15:48 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Вишковић: Неопходно показати српско јединство

Шеф клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић сматра да је у Парламенту неопходно показати српско јединство, након најаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће поднијети захтјев за ревизију пресуде Међународног суда правде у случају против Србије.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

"Већ неколико дана водимо полемике о посебној скупштинској сједници о актуелној политичкој ситуацији, након Изетбеговићеве најаве. Уважавајући све чињенице СНСД је прихватио да посебна сједница буде у понедјељак, 27. фебруара у 13.00 часова, јер ревизија још није званично поднесена, а чекамо и сједницу Предсједништва БиХ", рекао је Вишковић новинарима.

Он каже да се чека и званични позив за састанак представника власти из Републике Српске и са нивоа БиХ са премијером Србије Александром Вучићем.

"Посебној скуштинској сједници требало би да присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић. Надам се да ће сви шефови посланичких клубова странака из Републике Српске предложити одржавање посебне сједнице и очекујем да усвојимо заједничке закључке", додао је Вишковић.

Он је истакао да је о ефектима посебне скупштинске сједнице тешко говорити.

"Наша позиција јесте да штитимо Дејтонски споразум, а сада смо доведени у ситуацију да штитимо и институције БиХ. Желимо послати поруку међународној заједници и политичким странкама у Сарајеву да нећемо учествовати у ваниституционалном дјеловању", рекао је Вишковић и поновио да Изетбеговић дјелује ванинституционално.

Он сматра да српски представници могу да раде у институцијама БиХ, али да не би требало да дозволе да неке стари, које нису у интересу Српске, у овим институцијама буду усвојене.

Извор: Срна