latinica  ћирилица
21/02/2017 |  12:50 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

Министарство финансија: Српска испунила све услове за другу траншу ММФ-а

Аранжман БиХ са Међународним монетарним фондом је у блокади, а врло реално је очекивати да због блокада дође и до његовог раскидања. Из Министарства финансија Републике Српске рекли су да је Влада Српске још до децембра 2016. године извршила све мјере које су биле дефинисане као услов за другу траншу.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из Министарства наводе да сваки ниво власти у складу са обвезама преузетим по Писму намјере има јасно дефинисане претходне мјере, које је неопходно испунити како би била заказана сједница Извршног одбора ММФ-а на којој би требало бити одлучено о новој транши, с прецизно утврђеним роковима.

- Република Српска је још у децембру извршила све претходне мјере које су биле дефинисане у Допунском писму намјере као услов за другу траншу, а те активности биће настављене у складу са реформском агендом, планом рада Владе и Народне скупштине за ову годину, те Програмом привредних реформи - рекли су из Министарства финансија Српске.

Што се тиче извршавања обавеза, из Министарства наводе да је Влада на челу са премијерком Жељком Цвијановић извршила низ активности преузетих по Писму намјере.

У Министарству истичу да је Народна скупштина Републике Српске усвојила Буџет Републике Српске за 2017. годину у складу са препорукама ММФ-а, затим да су на сједници НСРС усвојене измјене и допуне Закона о порезу на добит да би се унаприједила конзистентност, избјегло двоструко опорезивање између ентитета и смањили порезни подстицаји у складу препорукама ММФ-а.

Такође, НСРС је усвојила Приједлог закона о банкама Републике Српске, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Агенцији за банкарство Републике Српске и Приједлог закона о престанку важења Закона о посебном доприносу за солидарност.

Из Министарства финансија Републике Српске додају да је, с циљем смањења издатака за плате, кроз смањење минулог рада, Народна скупштина на приједог Владе Републике Српске усвојила и Приједлог закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у органима управе Републике Српске, Приједлог закона о измјени и допунама Закона о платама запослених у области просвјете и културе Српске, Приједлог закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске, Приједлог закона о измјени Закона о плаћама запослених у Министарству унутрашњих послова Српске, Приједлог закона о измјени и допуни Закона о платама запослених особа у јавним установама у области здравства Српске и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о плаћама запослених у јавним службама Републике Српске.

- Средства која су планирана другом траншом Република Српске ће и овај пут надокнадити из алтернативних извора, задужујући се на домаћем, али и на међународном тржишту - кажу из Министарства финансија.

Иначе, сједнице Извршног одбора ММФ-а буду заказане након извршене Мисије уз доставу завршеног прегледа гдје се констатује да ли су испуњене претходне мјере које су услов за одобравање наредне транше. Писмом намјере су дефинисани рокови за испуњавање претходних мјера, а које су углавном биле везане за крај 2016. године.

Извор: Кликс