latinica  ћирилица
20/02/2017 |  19:33 ⇒ 21/02/2017 | 07:28 | Аутор: РТРС

Николић-Вучић: Усаглашене мјере о ревизији; у сриједу са представницима Српске (ВИДЕО)

Предсједник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић усагласили су вечерас мјере, које ће предузети Србија у вези са ревизијом пресуде по тужби против Србије, коју је најавио бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.
Александар Вучић, Томислав Николић - Фото: РТС
Александар Вучић, Томислав НиколићФото: РТС

Након јучерашњег става владајуће коалиције у Српској о потреби хитног одржавања састанка са руководством Србије, Алексанадар Вучић из Београда је потврдио да ће састанак бити одржан најкасније до сриједе. Са руководством Србије требало би да окупи представнике власти и опозиције у Републици Српској.

Важно је да се са представницима из Српске трезвено и хладне главе о свему разговара, без обзира на тешку позицију и ситуацију – поручио је премијер Вучић.

- Разговарао сам са предсједником Милорадом Додиком, сад ћу да разговарам са Младеном Иванићем. Мислим да ћу, најкасније у сриједу, све да их видим на окупу, и оне Србе из Бањалуке и оне из Сарајева са свима желим да разговарам да чујем шта је њихово мишљење - каже Вучић.

На хитност одржавања састанка представника Српске са руководством Србије синоћ је указао предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Да сви заједно искажемо очекивања са руководством Србије у Београду како би разговарали о положају који је адекватан и који одражава наше виђење провођења Дејтона и Републике Српске у овоме - поручио је Додик

Вучић је поручио да је очигледно да предстоје прилично турбулентна политичка времена у региону, за које Србија није одговорна, нити је то било чиме изазвала. Каже да је ревизија пресуде нешто што представља тешку и другачију ситуацију за Србију. Уложено је много енергије и труда у очување мира и стабилности и то ће Србија наставити да чини – поручио је Вучић.

- Ово говори колико сам био у праву када сам инсистирао на успостављању дубљег дијалога између Срба и Бошњака, зато што је очигледно да смо сви ми негде научили шта је то што воле да чују Европљани, шта Американци и Руси, али нисмо разговарали довољно између себе. Нисмо ушли у ципеле оног другог и нисмо покушали да схватимо њихове муке и проблеме - нагласио је Вучић.

Вучић је рекао и да цијели овај процес удаљава од убрзавања помирења и већег разумијевања, а да је много енергије и труда уложено по том питању.