latinica  ћирилица
20/02/2017 |  19:10 | Аутор: РТРС

Грчка пристала на компромис због нове транше помоћи

Грчка је данас пристала на компромис у погледу нових реформу настојећи да прекине застој у преговорима са повјериоцима, Европском унијом и ММФ како би деблокирала исплату нове транше из међународног пакета помоћи, саопштили су званичници ЕУ.

- Врло сам задовољан исходом данашњих разговора - рекао је у Бриселу Јерун Дајселблум, шеф еврогрупе који је и министар финансија Холандије.

Дајселблум је објаснио да су се Грчка и кредитори сложили да наставе разговоре о низу реформи, укључујући реформу тржишта рада и питање колективног преговарања о платама, реформу пореског и пензијског система, итд.

Ако се постигне споразум на нивоу радних тимова, онда може доћи до политичког споразума... а тада би повјериоци могли да размотре питање "средњорочног смањења дуга" Грчкој, преноси Гардијан.

Обје стране залажу за промјену фокуса у грчком спасилачком програму који би се умјесто на штедњу усредсредио на структурне реформе. Те реформе би могле да створе фискални простор који би Грчка онда могла да искористи за финансирање мјера за подстицање привредног раста.

Европски комесар за економска и финансијска питања Пјер Московиси казао је да се обје стране залажу за постизање споразума о новим фискалним мјерама.

Функционери који представљају кредиторе вратиће се у Атину "у врло кратком року" ради нових разговора, рекао је Дајсеблум, додајући да ће они радити с грчким властима на додатном пакету структурних реформи и регулативи за тржиште рада.

Грчки министар финансија Еуклид Цакалотос се сагласио са мјерама које ће аутоматски бити покренуте уколико Атина не испуни буџетске циљеве, рекли су неименовани европски извори.

Те мјере треба да одобри грчки парламенет, што је, како наводи АФП, корак који је представљао проблем код претходних договора.

Преговори еврозоне и ММФ поводом грчке дужничке кризе су мјесецима били у застоју због неслагања између Брисела и ММФ око питања ублажавања терета дуга Атини и буџетских циљева, док се истовремено Атина противила додатним реформама.

Тржишта широм свијета су била у страху од повратка Грегзит кризе, будући да Атини пријети ризик од банкрота уколико не одблокира најновију траншу помоћи из спасилачког пакета тешког 86 милијарди евра, који је уговорен 2015. године.

Извор: Танјуг