latinica  ћирилица
20/02/2017 |  18:17 | Аутор: РТРС

Крим предложио Украјини да закупи Мјесец

План за предају Крима у закуп Русији је неодржив, са истим успјехом може да се предложи да се закупи Мјесец или имовина сусједа, изјавио је вицепремијер Владе Крима Георгиј Мурадов.
Поглед на Земљу са Мјесеца - Фото: илустрација
Поглед на Земљу са МјесецаФото: илустрација

Раније је украјински посланик Андреј Артеменко рекао да је за администрацију америчког предсједника Доналда Трампа припремио план за укидање санкција Русији.

Међу ставкама плана је одржавање референдума у Украјини о могуц́ности предавања Крима у закуп Русији на 30-50 година, након чега би на полуострву морао да се одржи још један референдум, који ц́е одредити његову коначну припадност.

"У историји је било много разних смијешних приједлога, укључујуц́и и оне који су описани у књижевности и забиљежени као историјске чињенице. Неки су покушали да дају у закуп или продају имовину свог сусједа, други су прикупљали новац за поправку неуспјеха. Са истим таквим успјехом можете да понудите у закуп Мјесец. Све су то бескорисни и непоуздани приједлози“, рекао је Мурадов.

Он је навео да је присаједињење Крима Русији правно оправдано са међународне правне тачке гледишта.

"У околностима у којима је република била у животној опасности од етничког чишц́ења и рата, која је произилазила од националистичких власти које су дошле након државног удара у Кијеву, народ Крима се заштитио од уништења“, рекао је замјеник премијера.

Крим је поново постао руски регион послије референдума који је одржан након преврата у Украјини. За уједињење са Русијом гласало је више од 95 одсто становника полуострва.

Извор: Спутњик