latinica  ћирилица
20/02/2017 |  15:47 ⇒ 21/02/2017 | 10:48 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Механизам координације не функционише (ВИДЕО)

Угрожен је аранжман са ММФ-ом! Не испуне ли у марту Федерација и Савјет министара услове из Писма намјере, могло би да дође до редефинисања аранжмана, а то значи строже услове, упозорила је премијерка Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Због неиспуњених услова преузетих још у новембру прошле године, БиХ би могла да остане без 155 милиона марака. И не само то. У априлу би, каже Жељка Цвијановић, могло да дође до нових преговора и пооштравања услова за добијање транше.

Представник ММФ-а у БиХ, Франциско Пароди, каже да осим повећања акциза за нафту, постоје још четири обавезе на нивоу БиХ и Федерације, без чијег испуњавања нема транше.

- Чекамо да власти заврше обавезе да бисмо Извршном одбору могли да препоручимо одобрење првог прегледа. Федерална Влада треба да започне предузимање оперативне темељне процјене вриједности за предузећа Телеком БиХ и ХТ Мостар ради њиховог реструктурисања или приватизације, нагласио је Пароди.

Док се обавезе из Писма намјере, које се подударају са онима из Реформске агенде, не испуњавају, из Сарајева али и Европске уније константно се чује како БиХ напредује на европском путу. Механизам координације не функционише, каже премијерка Српске. Од прошлог љета нису успостављена тијела за његово функционисање, нити се на томе ради.

- Кад долазе те оптимистичне изјаве оне се дају због тога што треба да пошаљете позитивну слику, али оне немају позитивно утемељење када бисте узели да погледате да ли се складно ради, нема разлога за оптимизам, истиче премијерка Цвијановић.

Механизам координације кључан је за функционисање БиХ, каже Жељка Цвијановић, али очито једној страни није стало да се тај механизам и успостави.

ИЗЕТБЕГОВИЋЕВЕ ТВРДЊЕ УСМЈЕРАВАЊЕ ОШТРИЦЕ НА СРПСКУ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да наводи члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића о Српској да је она близу колапса, представљају скретање пажње у политичке сврхе и усмјеравање оштрице на Српску, "у којој су проблеми или мањи или подједнаки".

Цвијановићева је рекла новинарима у Бањалуци да у ФБиХ годинама не могу да саставе консолидовани извјештај.

Према њеним ријечима, Изетбеговић никада није причао о 1,4 милијарде КМ дуга ФБиХ према радницима по основу угашених предузећа, од чега је недавно приспио дуг од једне милијарде.

Цвијановићева је истакла да је у Српској тај дуг ријешен тако што су се у више наврата "чистиле" обавезе. Са синдикатом је, додала је она, дефинисан социјални програм збрињавања радника који су остали без посла у процесу стечаја или приватизације и из Буџета је исплаћено близу 200 милиона КМ.

Осврћући се на тврдње Изетбеговића да су у Српској ниже пензије него у ФБиХ, Цвијановићева је навела да су пензије мале и да се морају поправљати, те је, поредећи услове за добијање пензије у два ентитета, појаснила да се најнижа пензија у Српској добија са 15 година стажа, а у ФБиХ са 20.

"Када Изетбеговић наводи да је најнижа пензија у ФБиХ 324 КМ, он мора рећи да 82 одсто пензионера добија ту најнижу пензију, а само 18 одсто пензионера већу, и то понекад за само пет КМ. Он тај дио не каже, као ни да сваке године дугује Фонду за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске 75 милиона КМ, што значи једну од 12 пензија које плаћамо у години", рекла је Цвијановићева.

Она је појаснила да Српска и данас плаћа по 6,5 милиона КМ мјесечно за 25.000 корисника који су стекли то право у ФБиХ, али Федерација, упркос пресудама, не извршава своју обавезу.

Цвијановићева је подсјетила да су пензије у Српској прешле на трезор, те се Фонд Српске не задужује.

"Не дозвољавам да се они из Сарајева `бацају` како им падне на памет са неким подацима", поручила је Цвијановићева и истакла да ни здравство у ФБиХ није у бољој ситуацији него оно у Српској.

Она је рекла да не стоји ни његова тврдња да су услови пословања у Српској лоши, јер се у Српској фирма може основати за три дана и 150 КМ, а у ФБиХ за то треба 53 дана и 10 пута више средстава.

Премијер Српске је навела да је струја много јефтинија у Српској, а плате су веће.

Она је истакла да цијени оно што ради премијер ФБиХ Фадил Новалић, са којим има одличну сарадњу.