latinica  ћирилица
20/02/2017 |  15:17 ⇒ 15:26 | Аутор: РТРС

Босић: Уставна криза пријети да буде још дубља

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић упозорио је данас у Сарајеву да уставна криза, коју је изазвао бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић захтјевом за ревизију пресуде против Србије, пријети да буде све дубља.
Младен Босић - Фото: СРНА
Младен БосићФото: СРНА

- Због тога, ми желимо да заштитимо дејтонску БиХ од опасности дугорочне политичке нестабилности - рекао је Босић на конференцији за новинаре након састанка са представницима Савеза за промјене у заједничким институцијама БиХ.

Неки би, упозорава он, изгледа да изазову чак и физичке сукобе, због чега позивам све релевенте факторе у БиХ на разум и поштивање Устава и закона БиХ, као и политички рад у оквиру институција БиХ.

- Изетбеговић је својим понашањем уздрмао Устав БиХ. Сматрам да се до рјешења уставне кризе може и мора доћи једино доношењем одлука у институцијама и у складу са Уставом Бих и Дејтонским споразумом - рекао је Босић.

На питање да ли ће се посланици из Републике Српске одазвати на сједницу Представничог дома ПС, заказану за 7. март, он је одговорио да ће то зависити од развоја догађаја, односно од тога да ли ће се стећи демократски услови за одржавање те сједнице.

Босић је додао да СДА изазивањем вјештачких криза већ неколико година кочи европски пут и европску перспективу БиХ.

- Ми не прихватамо политику конфликата, коју покушавају да наметну Изетбеговић и СДА. Нека грађани сада добро размисле које крив за све ово што се тренутно дешава у БиХ - поручио је Босић.

Извор: СРНА