latinica  ћирилица
20/02/2017 |  14:28 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Вучић у сриједу са представницима власти и опозиције у Српској о ревизији тужбе

Предсједник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић усагласили су вечерас мјере, које ће предузети Србија у вези са ревизијом пресуде по тужби против Србије, коју је најавио бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

А након јучерашњег става владајуће коалиције у Српској о потреби хитног одржавања састанка са руководством Србије, Алексанадар Вучић из Београда је потврдио да ће састанак бити одржан најкасније до сриједе. Са руководством Србије требало би да окупи представнике власти и опозиције у Републици Српској.

Важно је да се са представницима из Српске трезвено и хладне главе о свему разговара, без обзира на тешку позицију и ситуацију – поручио је из Београда премијер Србије Александар Вучић.

- Разговарао сам са предсједником Додиком сад ћу да разговарам са Младеном Иванићем. Мислим да ћу у сриједу најкасније све да их видим на окупу и оне Србе из Бањалуке и оне из Сарајева са свима желим да разговарам да чујем шта је њихово мишљење, каже Вучић.

На хитност одржавања састанка представника Српске са руководством Србије синоћ је указао предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Да сви заједно искажемо очекивања са руководством Србије у Београду како би разговарали о положају који је адекватан и који одражава наше виђење провођења Дејтона и Републике Српске у овоме, поручио је Додик

Вучић је поручио да је очигледно да предстоје прилично турбулентна политичка времена у региону, за које Србија није одговорна нити је то било чиме изазвала. Каже да је ревизија пресуде нешто што представља тешку и другачију ситуацију за Србију. Уложено је много енергије и труда у очување мира и стабилности и то ће Србија наставити да чини – поручио је Вучић.

- Ово говори колико сам био у праву када сам инсистирао на успостављању дубљег дијалога између Срба и Бошњака, зато што је очигледно да смо сви ми негде научили шта је то што воле да чују Европљани, шта Американци и Руси, али нисмо разговарали довољно између себе. Нисмо ушли у ципеле оног другог и нисмо покушали да схватимо њихове муке и проблеме, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао и да цијели овај процес удаљава од убрзавања помирења и већег разумијевања, а да је много енергије и труда уложено по том питању.