latinica  ћирилица
20/02/2017 |  13:22 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

СНСД-"Савез за Пале": Направљени помаци, договора нема (ВИДЕО)

На данашњем састанку делегација СНСД-а и "Савеза за Пале", на којем је разговарано о кадровским рјешењима у овој општини није постигнут конкретан договор, али су направљени одређени помаци.
Састанак делегација СНСД-а и "Савеза за Пале" - Фото: СРНА
Састанак делегација СНСД-а и "Савеза за Пале"Фото: СРНА

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је задовољан данашњим састанком и да су постигнути одређени помаци, те да ће у сриједу, 22. фебруара, бити настављен разговор на којем ће се искристалисати рјешења.

"Разговарамо о периоду у наредне четири године и битан је сваки детаљ који ћемо усагласити када је ријеч о кадровским рјешењима", навео је он.

Југовић је додао да је данас разговарано о кадровским рјешењима у предузећима која су у надлежности општине, у јавним установама, те о начелницима одјељења у општини и замјенику начелника општине.

Југовић је нагласио да је најспорније питање именовање замјеника начелника општине, јер скупштинска већина, коју чине СДС, НДП и ПДП, може и не мора да изгласа његово именовање, а не жели да дође до прегласавања.

Када су у питању кадровска рјешења у предузећима, Југовић каже да постоје одређени помаци и то ће бити ријешено у пакету са именовањем замјеника начелника општине и начелника одјељења.

Предсједник Општинског одбора СДС-а Бојан Нинковић истакао је да су направљени одређени помаци, али да искључивост и лични интереси не смију да превладају у разговорима.

"Наш став је од почетка био пружена рука, али мислимо да немамо са друге стране пружену руку", рекао је он, додавши да је "Савез за Пале" данас имао конкретне и јасне легитимне зтахтјеве, "док је са друге стране било више искључивости".

Нинковић се нада да ће на наредном састанку успјети да се договоре око спорних позиција, истакавши да "Савез за Пале" тражи само оно што им је припало на основу резултата избора, али не споре ни начелнику што он тражи одређене позиције.

Предсједник Скупштине општине Пале Предраг Вучићевић /ПДП/ истакао је да су данас имали коректне разговре и да је након првог састанка био песимиста, а након данашњег је умјерени оптимиста.

"Мислим да ћемо на наредном састанку помирити ставове и да је могућ договор који ће бити на корист свих грађана", нагласио је он и додао да ће сљедећи састанак одржати у сриједу у 10.00 часова у просторијама ПДП-а.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Бошко Томић рекао је да је на протеклим изборима побиједио њихов кандидат и странка је имала највиши број гласова и стога сноси највећу одговорност да формира власт.

"Наша пружена рука и жеља у овим разговорима је да максимално будемо коректни, не због позиција и функција, него због грађана који су нам дали повјерење", истакао је он.

Томић је додао да СНСД у овим разговорима није искључив, већ веома коректан и тражи само онај дио гдје начелник општине може да именује и поставља, а оставља све друге функције "Савезу за Пале".

Томић каже да ће СНСД није искључив и уколико дође до попуштања од стране СДС-а, ПДП-а и НДП-а онда ће бити договора.

Према његовим ријечима, док год трају разговори постоји шанса за договор, али да након данашњег састанка није толики оптимиста колико је био након првог.

На питање зашто у разговоре није укључен ДНС, Томић каже да је друга страна рекла да жели да разговара само са СНСД-ом, али ће функције које буду добили договарати заједно са ДНС-ом и Социјалистичком партијом.

"Ако не дође до договора онда ће свако остати на својој страни, скупштинска већина ће постављати директоре установа, а ми ћемо постављати директоре гдје је општина власник предузећа. Начелници одјељења ће бити вјечити вршиоци дужности, замјеника начелника нећемо имати и можете мислити на шта ће то личити", додао је Томић.

Он је позвао СДС, као најодговорнију странку, да буде мало флексибилнији у разговорима.

Док год трају разговори постоји шанса за договор, а сви актери својим бирачима обећавају просперитет, а не блокаду власти у Палама. За сада је извјесно, нови састанак за два дана, када ће како најављују бити јаснији : или конкретан договор или криза власти.