latinica  ћирилица
20/02/2017 |  13:14 | Аутор: РТРС

Велики протести у Бјелорусији због "закона против друштвених паразита"

Протест против пореза на одрасле који нису стално запослени проширио се из бјелоруске престонице Минска на друге градове у земљи.
Протести у Минску (Фото: Twitter) -
Протести у Минску (Фото: Twitter)

На улице Гомела, другог по величини града у Бјелорусији, изашло је око 2.000 људи, док стотине грађана маршира мањим градовима.

Бјелоруси су се побунили против новог закона чији је циљ спречавање социјалне зависности, у јавности познат као "закон против друштвених паразита".

Закон захтијева од оних који су радили мање од 183 дана годишње да плате 250 долара одштете за изгубљене порезе, што је износ који представља пола просјечне бјелоруске плате.

Бјелорусија је у рецесији од 2015. године због пада цена нафте и економских проблема у сусједној Русији, из које многи Бјелоруси шаљу новац својим породицама.

Неколико хиљада људи на Октобарском тргу у центру Минска прије неколико дана предводили су водећи бјелоруски опозиционари Николај Статкевич, Владимир Некљајев и Павел Северинец. Осим припадника опозиције, на тргу су примијећени и анархисти са транспарентима против Лукашенковог ''Указа о друштвеним паразитима''.

На митингу су се узвикивале познате пароле: ''Живи Бјелорусија'', ''Цвјетај Бјелорусијо'', ''Стоп указу број три'', итд.

Према плану митинга, демонстранти ће изнијети своје захтјеве, усвојити резолуцију опозиције и предати је бјелоруској влади и предсједнику Лукашенку.

Неколико опозиционих партија се није прикључило протестима, а нови ''Марш оних који нису паразити'' ће се одржати 15. марта.

Што се тиче присуства милиције, они су скоро непримјетни на овим протестима, нема их у великом броју, не види се присуство специјалних јединица, као и на сваком опозиционом митингу до сада. Бјелоруска милиција чак не ност штитове и шљемове.

Извор: Агенције