latinica  ћирилица
20/02/2017 |  11:52 ⇒ 12:05 | Аутор: РТРС

Симић: Сваке године већи приходи Управе за игре на срећу

Директор Републичке управе за игре на срећу Младен Симић рекао је Срни да се приходи по основу накнада и пореза од приређивања игара на срећу, забавних и наградних игара сваке године повећавају, тако да је у 2016. години остварено повећање од 13 одсто у односу на 2015. годину, те је укупан приход износио 22.536.865 КМ.
Игре на срећу - Фото: илустрација
Игре на срећуФото: илустрација

"Од тога износа наплаћена су 22.326.516 КМ, а 210.349 КМ су остала ненаплаћена потраживања, односно дуговања приређивача игара на срећу у 2016. години, што чини 0,93 одсто у односу на укупан приход", навео је Симић.

Према његовим ријечима, као и претходне године, у 2016. години је настављена експанзија приређивања кладионичких игара путем терминала за спортско клађење, а приход остварен на овај начин у посљедњем мјесецу 2016. године чини 22 одсто оствареног прихода од приређивања кладионичких игара на срећу.

"Остварени приход од накнада за приређивање кладионичких игара у 2016. години износи 9.765.499 КМ, што представља повећање од 11 одсто у односу на претходну годину. Укупан приход остварен од накнада за приређивање игара на срећу посредстом аутомата у 2016. години износи 5.184.136 КМ, што у односу на претходну годину представља раст од 2,67 одсто", прецизирао је Симић.

Он је додао да је приход остварен у 2016. години од накнаде за приређивање електронских игара на срећу у осталим објектима износи 2.684.168 КМ и већи је за 29,20 одсто у односу на претходну годину, што представља највећи раст прихода од свих накнада приређивања на срећу, ако се изузме накнада за приређивање интернет игара на срећу.

"Приход остварен од накнаде за приређивање игара на срећу путем интернета износи 1. 497.285 КМ, а приход остварен од класичне томболе износи 2.308.746 КМ. Лутрија Републике Српске у буџет Републике Срспке за 2016. годину укупно је уплатила 481.772 КМ", рекао је Симић.

Према његовим ријечима, из структуре остварених накнада може се видјети да су у 2016. години кладионице, односно приређивање кладионичких игара на срећу, донијеле највише новца по основу уплаћених накнада у буџет Српске.

Он је оцијенио да је тешко дати објективну процјену евентуалног утицаја нелегалног приређивања игара на срећу на обим прихода буџета Републике Српске по основу припадајућих накнада, али додао да је значајно напоменути да је у периоду од 2009. године до данас евидентан тренд раста буџетских прихода по основу накнада за приређивање игара на срећу на годишњем нивоу.

"Исказана тенденција пораста обима буџетских прихода на годишњем нивоу, која је у значајној мјери резултат планских мјера и радњи Одјељења за инспекцијски надзор усмјерених на откривање и процесуирање нелегалног приређивања игара на срећу, указује да се евентуална штета коју трпи буџет Српске због појаве нелегалног приређивања игара на срећу из године у годину континуирано смањује", нагласио је Симић.

Он је појаснио да је појава нелегалног приређивања игара на срећу у облику спорадичних случајева и даље евидентна, а њену распрострањеност најбоље описује чињеница да су у 2016. години издали укупно 46 прекршајних налога за прекршаје Закона о играма на срећу и изрекли новчане казне у износу од 94.900 КМ.

Симић је навео да су инспектори Републичке управе за игре на срећу од 1. јануара до 31. децембра 2016. године извршили 1.995 инспекцијских надзора и то 922 контроле код физичких лица, а 1.073 инспекцијске контроле код правних лица с циљем провјере испуњености услова за приређивање игара на срећу.

Провјераване су просторије у којима се приређују игре на срећу, извршаван увид у радње које су непосредно или посредно у вези са приређивањем игара на срећу, прегледане пословне књиге, извјештаји, евиденције, софтвери и други документи или подаци на основу којих се може утврдити законитост рада приређивача игара на срећу, као и провјере чињенице одјаве пословних јединца правних лица.

"Током прошле године ангажовано је правно лице са којим Управа има закључен уговор о извршењу уништавања одузетих предмета у поступку инспекцијског надзора, које је у присуству и под надзором Комисије за спровођење поступка уништавања одузетих предмета извршило уништавање укупно 271 одузетих предмета. Ови предмети су трајно одузети на основу правоснажних судских одлука. Уништавање је извршено механичким ломљењем и дробљењем, на начин да је преко наведених аутомата прешла тешка радна машина", навео је Симић.

Он је подсјетио да су Законом о играма на срећу запријећене новчане казне у износу од 10.000 до 30.000 КМ за правно лице, за одговорно лице у правном лицу од 2.000 до 6.000 КМ, а за прекршај физичког лица уколико се утврди злоупотреба приређивања игара на срећу, такође, је предвиђена новчана казна од 2.000 до 6.000 КМ.

Симић је поручио да ће Републичка управа за игре на срећу, имајући у виду друштвену опасност коју представља нелегално приређивање игара на срећу, и у наредном периоду усмјерити максимум својих капацитета на откривање и санкционисање нелегалног приређивања игара на срећу, као и других прекршаја из ове области.

Извор: СРНА