latinica  ћирилица
20/02/2017 |  10:10 ⇒ 17:01 | Аутор: РТРС

СзП: Поднијећемо пријаве против Софтића и Изетбеговића, Савјет министара у техничком мандату

Лидер странака Савеза за промјена изјавили су након састанка да ће због најављене ревизије тужбе против Србије поднијети кривичне пријаве против Сакиба Софтића, Бакира Изетбеговића, Мирсаде Чолаковић и других лица.
Састанак српских представника у институцијама БиХ - Фото: РТРС
Састанак српских представника у институцијама БиХФото: РТРС

Лидер СДС-а Вукота Говедарица изјавио је да ће, уколико дође до подношења ревизије тужбе од стране Сакиба Софтића, Савјет министара БиХ дјеловати у техничком мандату, а у Парламенту БиХ неће бити већине.

Нагласио је да Република Српска не смије бити додатно оптужена нити угрожена према било ком основу.

"Након данашњег састанка смо усагласили наше ставове, а један од њих се односи на Предсједништво БиХ и Младена Иванића који ће тражити ванредну сједницу у што краћем року. Надамо се да ће остала два члана Предсједништва искористити прилику и одазвати се том састанку. Тада ће се покушати разријешити уставна криза дијалогом", рекао је Говедарица.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да Изетбеговић дјелује ванинституционално и да ће бошњачки члан Предсједништва БиХ бити искључиви кривац за новонасталу кризу.

Састанку српских представника у заједничким институцијама, коју је сазвао Младен Босић, поред лидера СДС и ПДП-а, присуствовали су и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, министар спољне трговине БиХ Мирко Шаровић, посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић, предсједник НДП-а Драган Чавић, посланик НДП-а у Представничком дому Момчило Новаковић и замјеник министра цивилних послова БиХ Војин Мијатовић /НДП/.