latinica  ћирилица
19/02/2017 |  19:15 ⇒ 20/02/2017 | 07:28 | Аутор: РТРС

Столац поново бирао локалну власт (ВИДЕО)

Грађани Стоца, након данашњих поновљених избора, требало би да добију нову локалну власт. Изборни дан протекао је без већих проблема.
Столац - Избори - Фото: РТРС
Столац - ИзбориФото: РТРС

У малом херцеговачком граду - незапамћено присуство представника међународне заједнице, полиције и новинара.

Специјалци, дипломате, репортажна кола, посматрачи - сви данас ужурбани у Стоцу. Сами грађани понајмање, прије или након одласка на биралиште користе сунчан дан за одмор или разговор са комшијама. Кажу, само да прође мирно. 

Из бошњачке Иницијативе за Столац најприје су најављивали бојкот, а послијеподне позвали све бираче на биралишта, иако је њихов кандидат Салмир Каплан одлуком ЦИК-а скинут са листе за начелника. Каплан је позвао своје бираче да гласају за независног кандидата Мату Комшића, како би други кандидат Стјепан Бошковић (ХДЗ) имао што неизвјеснији резултат. Бошковић, који је и актуелни начелник, за све проблеме и данас криви бошњачке политичаре. 

- Сарадњу су нарушили из СДА и СДП, са жељом да смијене власт. Не може се тако један народ смјењивати. Ми, ево, шест мјесеци немамо изборе, кампању имамо 13 мјесеци - каже Бошковић, кандидат ХДЗ БиХ за началника Стоца. 

Међународне институције послале су високе функционрере данас у Столац као подршку демократији. 

Џонатан Мур, шеф мисије ОЕБС-а у БиХ, каже да је потребно да данас након 19 часова, послије гласања, имамо прави, демократски резултат.

Брус Бартон, први замјеник Високог представника у БиХ, каже да се види велико присуство представника међународне заједнице, полиције, те се нада да све то иде у прилог да се оно што се догодило у октобру неће поновити.

Чији је Столац - питање је које се индиректно крило иза свих препуцавања и оптужби, а довело до инцидената и понављања избора. Туча, кривичне пријаве, давно умрли на бирачким списковима, високе посјете из Загреба, Сарајева ...свега је било. 
Какав год да буде резултат поновљених избора, то неће промијенити чињеницу да је Столац један економски осиромашен, и како се показало у протекла четири мјесеца, политички дубоко подијељен град. 

У 19 часова затворена су сва бирачка мјеста на поновљеним изборима у Стоцу. Према информацијама из Централне изборне комисије БиХ на редовним бирачким мјестима гласало је 7.566 или 75,57 одсто бирача.