latinica  ћирилица
18/02/2017 |  19:22 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Пикасова графика - понос Козарске Дубице (ВИДЕО)

Оригинално дјело Пабла Пикаса, прије три године пронађено у Народној библиотеци у Козарској Дубици, добило је посебно мјесто у овој установи културе. Изложени Пикасов оригинал, непроцјењиве вриједности, посебно је обезбјеђен.
Пикасова графика - Фото: РТРС
Пикасова графикаФото: РТРС

Прије три године откриће Пикасове графике у дубичкој библиотеци под називом "Глава мушкарца" изазвала је медијски бум, а онда је наступило затишје. Три године улагано је у безбједност библиотеке и осигурање дјела. Пикасов оригинал сада је изложен на увид јавности.

Директорка Народне библиотеке Козарска Дубица Данијела Балабан каже да су постављени аларми, сензори, камере и све остало што је неопходно да би графика била на безбједном мјесту.

Ово оригинално дјело једног од највећих свјетских сликара, датира из 1964. године. Дио је легата који је дубичкој библиотеци поклонио народни херој из Другог свјетског рата и дубички револуционар Бошко Шиљеговић. Он је као истакнути члан Коминистичке партије Југославије, дјело добио на поклон у Паризу. Због Пикасовог оригинала повећане су посјете дубичкој библиотеци.

Пикасово дјело утицало је и на туристичку промоцију Козарске Дубице, посебно у умјетничким круговима. Тако се прославила и Ликовна колонија "Уна".

Маријана Котур, директорка ТО Козарска Дубица, каже да колонија привлачи све више умјетника са свих страна, а њихово прво питање је гдје се налази графика Пабла Пикаса.

Драган Јаћимовић, предсједник Скупштине општине Козарска Дубица, истакао је да је за промоцију Козарске Дубице као туристичког града који то постаје посљедњу деценију, веома важно и ово Пикасово дјело у власништву Народне библиотеке.

Пикасова графика остаје у власништву библиотеке, а њено излагање у другим просторима обавља се уз специјално обезбјеђење. У Дубици маштају да добију поштанску марку са мотивима Пикасовог дјела, које је прославило овај град.