latinica  ћирилица
18/02/2017 |  11:40 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Брчко још нема Закон о заштити од насиља у породици (ВИДЕО)

За разлику од ентитета, Дистрикт Брчко, још нема Закон о заштити од насиља у породици. Нацрт Закона тек иде у Скупштинску процедуру, а цивилни сектор апелује и на превенцију борбе против насиља над женама и насиља у породици.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Пододјељењу за социјалну заштиту дистрикта Брчко, годишње се обрати и до педесет потенцијалних жртава насиља у породици.

Због непостојања јасног законског овкира, до сада је насилник обично остајао у домаћинству, а жртва је напуштала мјесто становања.

- Ми смо једни од субјеката заштите, везаних за насиље. Конкретно, полиција је та којој се пријављује насиље у породици. Што не значи и што не умањује само Пододјељење за социјлану заштиту или Центар за социјални рад, да се жртва насиља у породици јави, каже Наташа Стевановић, шеф Пододјељења за социјалну заштиту Дистрикта Брчко.

Ентиетска пракса је супротна од тренутно постојеће у Дистиркту. Све је регулиснао Законом и успостављен је Протокол између институција о томе на који начин ће жене и њихова дјеца бити заштићени.

- Најбоље ће се спријечити насиље над женама у случају када постоје закони, законски подакти и мјеста гдје се та дјеца могу зашитити. И када има могућност изрицања заштитних мјера, појасника је Нада Голубовић из Фондације "Удружене Жене" из Бањалуке.

Нацрт Закона о заштити насиља у породици је у изради и ових дана биће предложен влади Дистиркта Брчко, како би се нашао у скупштинској процедури за његово усвајање.

Лидија Љубојевић, предсједавајућа Комисије за равноправност полова у Скупштини Дистрикта, истиче да тај Закон сам неће ријешити насиље над женама и насиље у породици, али ће сигурно бити једна од кључних законских карика, који ће сигурно убрзати процесуирање насилника у продоци а самим тим омогућити што брже и даекватнију заштииту особа које су биле изложене насиљу. 

Свака трећа жена је жртва неког облика насиља, психичког или физичког, алармантни су подаци Агенције за равноправност полова у БиХ.

Још један од горућих проблема је то што сигурна кућа у Брчком још не постоји.