latinica  ћирилица
17/02/2017 |  13:57 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

У нову школску годину без нових студијских програма?

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга рекао је да на оба јавна универзитета у Републици Српској постоји огроман број студијских програма, те не би требало отварати нове, осим ако на томе не инсистира привреда Српске.
Заједнички састанак ректорских колегијума Универзитета у Бањалуци и Универзитета у Источном Сарајеву - Фото: СРНА
Заједнички састанак ректорских колегијума Универзитета у Бањалуци и Универзитета у Источном СарајевуФото: СРНА

Матаруга је рекао да би млади требало чешће да уписују студије електортехнике, информатике, медицине, а рјеђе друштвене науке јер је највише незапослених свршених студената тих програма.

"На неке студијске програме сљедеће године нећемо уписивати студенте, о чему ћемо одлучити након анализе у коју ћемо у наредних мјесец дана укључити представнике Привредне коморе, Завода за запошљавање и најзначајнијих привредних субјеката који треба да нам укажу који кадрови су им потребни", рекао је Матаруга новинарима након састанка ректорских колегијума универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Он истиче да ове године неће бити уписа студената на студијске програме на које су се прошле године пријавила два или три кандидата.

Матаруга каже да је договорено са министром просвјете и културе Српске Данетом Малешевићем да се у наредних мјесец и по дана озбиљно ради на анализама стања привреде Српске, потражњи за појединим кадровима, али и бројности студијских програма и броју уписа за сваки студијски програм.

"Разговарали смо и о тексту Приједлога закона о високом образовању, који је повучен из Народне скупштине. Добили смо потврду министра да нећемо правити велику паузу, већ да ћемо у наредних шест мјесеци, чекајући да се закон врати у процедуру, и даље на њему радити, усаглашавати ставове, тражити консензусе, кориговати оно што сматрамо да није било добро", рекао је Матаруга.

Он је подсјетио да је на предложени закон Универзитет уложио 51 амандман, појашаљавајући да је захтјев већине декана да се да више финансијске слободе факултетима у организацији, као и да се повећају критеријуми за прелазак у виша звања.

Натаруга каже да је на састанку било ријечи и о финансирању јавних универзитета, тражењу нових модела за остваривање већих прихода, али и о томе гдје је се кроз правилнике и ниже акте може радити на уштедама.

"Разговарали смо и о могућностима за повећање школарине за наредну школску годину с циљем повећања квалитета наставног процеса и више теренске наставе, те о сарадњи два универзитета и размјени професора", додао је Матаруга.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић рекао је да постоји потреба за отварањем студијског програма који треба да школује инжењере за прераду дрвета који би радили у фабрикама намјештаја и обраде дрвета.

Он је рекао да Универзитет у Источном Сарајеву, такође, има проблема са студијским програмима на које се уписује мали број студената, те најавио да ће студенти са програма на који се не пријави довољан број кандидата, бити преусмјерени на неки други најсроднији програм.

"Ниједан професор неће остати без посла јер нећемо укинути ниједан студијски програм, већ наредне године неће бити уписа на појединим програмима за које не буде интереса", појаснио је Грујић.

Данашњем састанку присуствовао је и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

Извор: Срна