latinica  ћирилица
17/02/2017 |  13:14 | Аутор: РТРС

Арбутина: Услов за отварање прелаза - споразум Хрватске и БиХ

Споразум који хрватска Влада треба да потпише са Савјетом министара БиХ о одржавању мостова на граничним прелазима предуслов је за отварање граничног прелаза за теретни саобраћај на ријеци Уни између Двора у Хрватској и Новог Града у Републици Српској, наводи се у одговору који је општини Двор упутила Мјешовита комисија за спровођење уговора о граничним прелазима са БиХ.
Гранични прелаз Доња Градина (фото: poslovnazona.ba) -
Гранични прелаз Доња Градина (фото: poslovnazona.ba)

Начелник општине Двор Никола Арбутина изјавио је Срни да је данас добио одговор на допис који је из ове општине упућен Мјешовитој комисији.

Он је навео да је прошлог мјесеца о овом питању разговарао са начелником општине Нови Град Мирославом Дрљачом.

"Отварање граничног прелаза за теретни саобраћај је важно питање за општину Двор, која је сад прометно изолована. Нама треба веза са Новим Градом и према Бањалуци", каже Арбутина.

Општина Двор упутила је прошлог мјесеца допис надлежнима у Хрватској у вези са питањем граничног прелаза који је од уласка Хрватске у ЕУ 1. јула 2013. године затворен за теретни саобраћај.

"Сматрамо да је неопходно извршити пренамјену граничног прелаза Двор из `сталног граничног прелаза за међународни промет путника у путничком саобраћају` у `стални гранични прелаз за промет путника и робе која не подлијеже инспекцијском надзору", наведено је, између осталог, у допису који је упутио начелник општине Двор.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача раније је рекао да је клубовима посланика у парламенту БиХ из Републике Српске упућено циркуларно писмо са молбом да помогну у рјешавању овог проблема.

Извор: СРНА